Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Знаете ли, колко захар се слага в сливите за ракия. Това е сезонът, в който зреят сливите. От тези плодове можете да приготвите сладко, компот и ракия.

Точното количество за най-добър вкус или колко захар се слага в сливите за ракия
Сливовата ракия, която е алкохолна напитка, може да се получи чрез ферментация на сливи. Всеки може да направи това у дома, но не всеки го прави добре. Има някои стъпки, които трябва да се предприемат, за да стане добър аперитив. Сред водещите неща са например точното количество плодове, оставени да ферментират и количеството захар.

Колко захар се слага в сливите за ракия
Ракия може да се направи от няколко плода, но най-вкусна си остава сливовата. Има безброй рецепти, по които се приготвя. Науката за запазването им в продължение на години води до качеството на тази алкохолна напитка. За целта трябва да се следват няколко важни стъпки. Ето как се прави ракия и колко захар се слага в сливите за ракия.

Започва се с набирането на сливите. За предпочитане е да се поставят в дървена бъчва, за да е по-добър вкусът на ракията от тази, приготвена от плодове, поставени в пластмасови бурета.

Количеството захар, използвано за направата на сливова ракия
Върху сложените в бурето сливи се добавя захар. Тези, които се чудят колко захар да добавят към сливите за ракия, трябва да знаят, че за да се получи перфектния вкус на ракия, трябва да добавят около 200 грама захар на 2-5 кг сливи, след което те се оставят да се накисва, така че да ферментират.

За да не се промени крайният вкус на ракията, не е добре да се прекалява със захарта. Така че не слагайте повече захар отгоре на сливите, защото ракията вече няма да е вкусна. Вместо захар нашите баби и дядовци са използвали по-стари конфитюри или остатъци от захаросан мед.

Същинското приготвяне на сливовата ракия започва след ферментацията й. За да направите ракия в домашни условия е необходим казан за ракия. Това е метално устройство за дестилиране на течности.

Вкусът на напитката може да се развали, ако дестилаторът е с лошо качество. Най-добрият материал, от който може да се направи е неръждаема стомана.

Как се прави сливова ракия
За целта поставете металния уред за приготвяне на сливова ракия. В казана се слагат ферментирали сливи. Огънят се приготвя да заври. Огънят може да се запали с газова или дърва горелка.

Съдът, в който са сливите, както и капакът му трябва да са плътно затворени. Като начало огънят ще е малък. Интензивността му постепенно ще нараства, след което ще остане постоянна.

Сливова ракия
Аперитивът ще изтече от отвора на змиевидната дренажна тръба. На това място е необходимо да поставите тенджера. За да не попаднат примеси в ракията, върху тигана, в който се стича се поставя тензух.

За хомогенизиране ракията се изсипва в голяма купа. В началото ракията излиза по-силна, а по пътя става все по-слаба, като силата на алкохола. С други думи, към края има по-малко степени. Колкото по-стара е, толкова повече време трябва да минава. По този начин качеството на сливовата ракия ще се повиши.

By Дамян Иванов

Главен редактор – Дамян Иванов

Роден през 1998г. От град Варна. Започнал работа като редактор в местна медия от 2016 до 2019г. От 2019-та година работи като главен редактор в Novinarnik.BG

Контакти – Имейл: [email protected] Телефон: +359883494509 За нас / ABOUT US