Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Всички казват, че най-добрите месеци за посещение на Гърция са пролетта, началото на лятото и след това края на септември до средата на октомври. През тези периоди можете да се насладите на меко време, по-добри цени, да избегнете тълпи и горещи вълни. През юли, август и началото на септември температурите в Гърция лесно достигат 40 градуса по Целзий.

Кои месеци са най-добри за посещение в Гърция предвид глобалното затопляне
Ако сте изкушени да отидете в Гърция извън сезона, трябва да знаете, че много хотели и ресторанти са затворени през „нерентабилните“ месеци. В дестинации като Родос, Крит или Санторини можете да отидете с увереност през всеки месец, защото там туризмът е развит по всяко време на годината.

В Санторини, например, можете да се насладите на слънце и море от април до ноември, но в средата на лятото може да страдате малко от жегата. В Крит можете да отидете от юни до септември, за да се насладите на хубаво време и вода, както и в северната част на страната, където се намират популярните Тасос или Халкидики.

Най-добрите месеци за посещение на Гърция: какво е времето в тази страна
Гърция е голяма и разнообразна страна по отношение на релефа, така че има няколко различни климата. В по-голямата си част обаче времето е типично средиземноморско, с горещо, сухо лято и дъждовна зима. Това е страна с много слънце и дъждовните периоди не са твърде чести. Има два сезона: горещ и сух от април до септември и по-хладен (но все пак мек) и по-влажен от октомври до март.

Съществуват обаче вариации от метеорологична гледна точка, повлияни от топографията и разстоянието от брега. Например планините имат различен климат от островите, на континента сезоните са по-ясно изразени, а на юг е по-горещо и по-сухо, отколкото на север.

Най-добрите месеци за посещение на Гърция: какво е времето на островите
Гръцките острови са любимият избор на туристите, когато става дума за лятна почивка. Средиземноморският климат означава, че гръцките острови се радват на дълги, горещи, сухи лета и влажни зими с меки температури. На островите идеалното плажно време започва през май с температури около 20-25 градуса. Още през юли те се увеличават до 30. Най-горещият месец е август, когато дори през нощта температурата не пада под 20 градуса.

Кои месеци са най-добри за посещение в Гърция предвид глобалното затопляне.
За щастие на островите има бриз, който прави температурите поносими. Най-силните ветрове са през юли и август точно, когато са най-необходими. От средата на май до средата на септември времето е сухо, докато през юли и август са възможни малко валежи.

Най-добрите месеци за посещение на Гърция: какво е времето на континента
На континента времето е малко по-различно от това на островите. То е по-малко повлияно от морето. Така на континента има повече екстремни температури. Например през лятото лесно може да достигне 40 градуса. В Атина са достигани 48 градуса по Целзий. Ето, защо е най-добре да избягвате юли и август в тази област на Гърция, особено ако планирате да посетите, а не просто да се мотаете на плажа.

Източната част на Гърция и Атина са много по-сухи, докато северната и западната част на страната имат по-влажен климат.

Най-добрите месеци за посещение на Гърция: кога е най-натовареният период
Въпреки че температурите понякога са непоносими в Гърция през юли и август, това са и най-натоварените периоди. Хотелите са пълни, цените са на максимум, а плажовете са заети до последния шезлонг.

Това обаче са месеците, в които е вероятно да хванете най-доброто време в района на Халкидики и островите Тасос, Самотраки и Лемнос. Тук най-добрият сезон е от средата на юни до средата на септември.

By Дамян Иванов

Завършил през 2016г. и започнал работа като редактор в местна медия до 2019г. Започнал работа като Главен редактор в Novinarnik.BG през 2019г. За повече информация и контакт - [email protected] За нас / ABOUT US за Novinarnik.bg може да откриете - ТУК