Не бъдете безразлични! Споделете новината:

След поредица от срещи с премиера Бойко Борисов, президента Румен Радев и министри през последните дни днес кметът на Перник Станислав Владимиров влезе и в кабинета на главния прокурор Сотир Цацаров и заместника му Иван Гешев, за да обсъдят сигнала, по който работи държавното обвинение за кризата с водата.

Ако през зимата няма обилни валежи, до март Перник остава на воден режим, каза кметът пред журналисти след срещата. Той е получил уверение от главния прокурор Сотир Цацаров, че държавното обвинение започва спешна проверка в местното ВиК дружество. Районната прокуратура в Перник е започнала проверка за нарушения на закона, в резултат на които е въведен водният режим в града и близките населени места. На срещата е обсъден и подаденият от кмета сигнал за законови нарушения, свързани с експлоатацията на язовира и работата на местното ВиК дружество.

Владимиров каза, че редица обстоятелства в годините са били подценявани. Най-важното според него било, че притокът в язовир „Студена“ е бил много по-малък, отколкото оттокът.

Цацаров, Гешев и Владимиров са говорили и за отворено писмо от граждани във връзка с водния режим.
Главният прокурор и заместникът му са информирали кмета за предприетите от прокуратурата действия – възложена е проверка на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Министерството на околната среда и водите, свързана с яз. „Студена“. Ще се проверяват собственост, ползватели, сключени договори за възлагане на управление на язовира, издадени разрешителни за водовземане, режим на източване и др. В Окръжната прокуратура в Перник вече е образувано досъдебно производство с предмет на разследване „длъжностни престъпления“.

От БСП пък изпратиха писмо до председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов, в което настояват той да разпореди проверка на ВиК-Перник. От левицата смятат, че е наложително да се види изпълнението на заложения бизнес план на дружеството.

По-рано днес на спешна среща в Министерския съвет между премиера Бойко Борисов, финансовия министър Владислав Горанов, зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков и кмета на Перник Станислав Владимиров беше взето решение да се отпуснат 2.7 млн. лева за реконструкцията на утаителите на пречиствателната станция за питейни води, която обслужва града и околните села, съобщиха от правителствената пресслужба.

Средствата ще бъдат осигурени с постановление на Министерския съвет, като се уточнява, че това е „първата неотложна мярка, свързана с решаване на водната криза в града“.

В сряда стотици перничани излязоха на протест пред местното ВиК дружество, като много от тях се оплакаха, че нямат вода дори в часовете, в които е обявено, че ще имат, а когато тя достига до домовете им, е с жълт цвят. До момента има само един наказан за водната криза в града. Това е управителят на ВиК Перник, Иван Витанов, който ще бъде освободен от длъжност.

By Дамян Иванов

Главен редактор – Дамян Иванов

Роден през 1998г. От град Варна. Започнал работа като редактор в местна медия от 2016 до 2019г. От 2019-та година работи като главен редактор в Novinarnik.BG

Контакти – Имейл: [email protected] Телефон: +359883494509 За нас / ABOUT US