Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Селският туризъм е единственият останал поминък в родопското село Добралък, община Куклен. Петте къщи за гости в селото за запълнени за шест месеца напред. Това казва в интервю за БТА кметският наместник Красимир Иванов.

В летните месеци населеното място посреща туристи от цял свят, включително Колумбия, Франция и Германия, които наемат къщи или къмпингуват.

Основен проблем в селото е липсата на вода, което според Иванов се дължи на интензивния дърводобив и почти липсващото компенсаторно залесяване. Всяко лято от юни до септември жителите на селото са с режим на водата, а понякога тя напълно спира, посочи той и допълни, че в тези месеци селото наброява повече от 1000 души. В зимните месеци има проблем с електрозахранването при снеговалежи. Просеките за електрическите трасета не се поддържат качествено и често това води до аварии, коментира кметският наместник. Пътят към селото също се нуждае от ремонт.

В Добралък преди години са се отглеждали 1200 дка картофи, 3000 дка ливади, 2000 овце, развивал се е дърводобив. През годините жителите на селото са наброявали почти 1000. Днес с постоянен адрес в него са 41 души, а с настоящ – 25. Най-пълно е селото в последната събота на юли, когато е традиционният събор. Интересен празник е обичаят „пусти старци“, който наподобява кукери и се провежда в края на февруари или началото на март.

В селото и околностите му са открити 18 параклиса, като от тях 5 са възстановени. Първата голяма църква в Добралък „Света Богородица“ е завършена през 1849 г. Преди години са откраднати иконостаса и троновете на храма, който се руши и има нужда от ремонт, каза още Иванов.

Добралък е разположено в Родопите, в най-южната част на община Куклен, с надморска височина 1066 метра.