Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Китайска подводница успя да се спусна на рекордните 10 909 м в най-дълбокото място на планетата – Марианската падина, намираща се в Тихия океан, съобщава БНТ.

Екипажът й достигна успешно така наречената Бездна на Чалънджър и изпрати видеоматериал.

Екипажът на подводницата е правил проучвания и събирал данни в продължение на шест часа. Достигането на дъното е от особена важност.

„Тъй като „Фъндоуджъ“ все още беше на скорост, като стигна дъното, подводницата вдигна утаен земен пласт по много впечатляващ начин, като морски облак. Това ни дава някои указания за околната среда“, обясни ръководителят и основен изследовател Пън Ксиаотонг.

Първият извод, според учените е, че седиментът в района е много ронлив, затова лесно може да бъде взет. Вторият факт е, че частиците в този слой може да са по-малки от два микрона в диаметър. Освен това слоят не се е движел много бързо, разпръснал се е много бавно, а това показва, че водната струя в Чалънджър Дийп или Бездната на Дийп, най-дълбоката част на океана, не се движи много бързо.

„Фъндоуджъ“ е нов модел китайска научна подводница, използвана първо през 2016-а. На борда й могат да работят трима изследователи на дълбочина над 10 000 метра.

Предишният китайски рекорд е от юни 2012-а. Тогава първата управлявана от хора дълбоководна подводница, кръстена на митичен морски дракон, се спуска на малко над 7 000 метра дълбочина в Марианската падина.

By Дамян Иванов

Завършил през 2016г. и започнал работа като редактор в местна медия до 2019г. Започнал работа като Главен редактор в Novinarnik.BG през 2019г. За повече информация и контакт - [email protected] За нас / ABOUT US за Novinarnik.bg може да откриете - ТУК