Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Премиерът в оставка Кирил Петков говори пред журналисти след срещата ЕС – Западни Балкани в Брюксел

На въпрос кога ще подаде оставка, за да започнат процедурно консултациите на президента за съставяне на нов кабинет Петков каза: „В понеделник сутринта. Няма никакъв проблем. Веднага попълним документите и ще ги подадем“, предаде БНТ

Петков заяви, че разговорите на срещата ЕС – Западни Балкани са били много тежки. Той обаче ясно е казал, че решението за вдигане на ветото е на българския парламент.

„Докато няма решение на българския парламент, нито аз еднолично, нито правителството няма да промени българската позиция“, каза Петков.

„Видяхме, че част от изискванията, които са свързани с френското предложение са много за приемане от РСМ. Но това не са само вече исканията на София, това трябва да станат исканията на Европа. Успяхме да обясним причините защо тези неща, които ние искаме , трябва да се случат.

Българския парламент сега трябва да обсъди и да даде решение по тезата. Тежката задача ще е при РСМ, която ще трябва да приеме нашите изисквания, за да продължи напред“, каза премиерът в оставка.

Заяви, че ще продължат да държат ясна линия с кой ще направят коалиция и с кой не.

„Нашата основна цел е борба с корупцията, а това не може да се случва, докато имаш коалиционен партньор, който е бил част от корупцията“, каза той.

Това няма как да се случи с Борисов, каза той. Няма как да се случи и със Слави Трифонов и Тошко Йорданов. За тях каза, че са част от задкулисието , с което се борят. Петте искания на Костадинов също са неприемливи, Пеевски също не може да им е партньор.

Оставаме с възможностите, които в момента имаме плюс независимите депутати.

Кирил Петков е в Брюксел за участие в редовното заседание на Европейския съвет. Основните теми в дневния ред на лидерите ще бъдат по-широка Европа, ситуацията в Украйна, молбите за членство в ЕС на Украйна, Република Молдова и Грузия, икономически въпроси, Конференцията за бъдещето на Европа, външни отношения.