Не бъдете безразлични! Споделете новината:

„Днес направихме нови ключови стъпки за покриване на енергийните нужди на България. Договорихме нови количества американски втечнен газ на цени на около 30$ по-ниски от eвропейските, които да подсигурят енергийната ни сигурност до пролетта на 2023 г.“, това написа премиерът в оставка Кирил Петков в профила си във Фейсбук

„Условието е служебният кабинет да осигури инфраструктурата, като договорът позволява достатъчно гъвкавост в полза на оптималното за страната решение. Ангажирам се с пълна подкрепа и приемственост към служебното министерство на енергетиката, така че бизнесът и гражданите да са спокойни за зимните месеци и очакваната криза в Европа“, допълни той в социална мрежа.

„Компенсациите за бизнеса във връзка с цените на тока ще продължат и в периода от 1 юли до 30 септември 2022 г. От тях ще се възползват над 633 000 небитови потребители, които имат нужда от предвидимост и стабилност в предстоящите месеци. За крайните потребители ще остане таванът на цената от 250 лв./мВтч“, написа още министър-председателят в оставка.

„Насочихме още 150 милиона лева към мярката за намаляване на цената на горивата за крайните потребители с 25 ст./литър. За да гарантираме устойчиво намаляване на цените на бензиностанциите, задействахме процедура по ограничаваме на износа на нефтени продукти с руски произход, считано от най-ранния възможен срок според европейските регламенти – 5 декември. (Междувременно очаквам КЗК да установи дали има картелни споразумения за високите цени, които потребителите плащат на бензиностанциите в момента) и да предприеме съответните мерки“, добави Петков.

„Диверсификацията на енергийните източници и независимостта на България от ненадеждни и скъпи доставчици трябва да е приоритет на всяко следващо управление на страната!“, заяви той.