fbpx

Кирил Домусчиев: Има енергийна мафия в България

Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Има енергийна мафия в България. Това заяви председателят на КРИБ и ротационен председател на АОБР Кирил Домусчиев в ефира на Нова телевизия.

Той коментира високата цена на индустриалния ток и заявката на работодателските организации от вчера, че искат оставки в енергетиката. „Това е тенденция, която се запазва устойчиво, влияе на населението и в крайна сметка – на потреблението“, като според Домусчиев случващото се в енергетиката е подобно на ситуацията в Комисията по хазарта.

През уикенда цената на тока за промишлеността скочи неимоверно много в сравнение с цените в другите страни от Европа, което за пореден път предизвика недоволството на работодателите.

С между 25 и 30% по-висока е цената от тази в страните с развита икономика, заяви Домусчиев и обясни, че това удря директно по конкурентоспособността на българските производители.

Той бе категоричен, че всичко това се прави съзнателно, макар и да има елемент на непрофесионализъм и посочи големият брой чиновници в сектора. По думите на Домусчиев с протекции печелят и определени бизнесмени. Случващото се е подобно на Комисията по хазарта.

Припомняме, че още преди седем месеца работодателите остро реагираха на случващото се с цените на енергийната борса. Тогава председателят на АИКБ Васил Велев също заяви, че при пазара на ток в България се наблюдават всички признаци на организирана престъпна група.

„Когато има такива пикове, тези хора правят огромни печалби на гърба на бизнеса – схемата е подобна на това, което се е случвало в последните 15-ина години в Комисията по хазарта“, каза още председателят на КРИБ.

Домусчиев се надява и един ден прокуратурата ще намери време да влезе и в енергетиката и да порови малко“.

Той определи ТЕЦ „Марица Изток 2“ като съвременния „Кремиковци“. „Защо продължава да работи с половината от мощностите си и в същото време получава субсидия. Те имат 350 млн. загуби, които покриваме ние, данъкоплатците. Колкото повече пари наливаш в една черна дупка, толкова по-голяма ще става тя“, заяви председателят на КРИБ. Кирил Домусчиев напомни и за намерението на работодателите да сезират и ЕК за неправомерната държавна помощ, гласувана от Народното събрание в края на януари месец. Според председателя на КРИБ синдикатите се намесват и защитават губещи сектори именно защото там има корупция, като Домусчиев заяви, че в ТЕЦ „Марица Изток 2“ се заплаща, за да бъдеш назначен на работа, защото там е „сладко“.

Според него „Марици“-те могат и да не затворят, но трябва да се направи модернизация, включително и това да работят на газ. Има и достатъчно средства по линия на Европа.

Той заяви, че представителите на бизнеса вече са получили покана за среща с министъра на енергетиката Теменужка Петкова. Тя ще се състои в четвъртък.

Работодателите очакват на тази среща да се обсъди темата за такива ненотифицирани държавни помощи, защото такава ще бъде отпусната на „Марица Изток 2“ със заповед на министъра на енергетиката. Заради тази помощ ще бъдем и глобени, предупреди Домусчиев. „Това е абсолютно престъпно. Ще го обсъдим с Петкова и ще настояваме за оставки на определени ръководители“, заяви Домусчиев.

Той подчерта, че бизнесът е твърдо „за“ приемането на еврото и няма никакви опасения в това отношение. „За да бъдем европейци, трябва да приемем еврото. То ще ни донесе допълнителна стабилност и ще даде възможност и на бизнеса, и на хората да ползват по-евтини кредити“, каза още председателят на КРИБ.

Още миналата година работодателите настояха за проверка на действията на НЕК от страна на прокуратурата и няколко пъти излизаха с писма до премиера, министъра на енергетиката и главния прокурор.

В средата на юни месец след един брифинг, на който отхвърли обвиненията, шефът на НЕК Петър Илиев депозира оставката си в деловодството на „Български Енергиен Холдинг“ ЕАД, но тя не бше приета. На нарочно заседание на ресорната парламентарна комисия, което беше отложено веднъж, стана ясно, че КЕВР е започнала проверка на свободния пазар на електроенергия.Избухнаха и няколко скандала около НЕК, най-вече с обвиненията от страна на работодателите за манипулирани от страна на НЕК цени на тока. Шефът на НЕК депозира оставката си в деловодството на „Български Енергиен Холдинг“ ЕАД на 19 юни, но тя не бше приета.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *