fbpx

Кирил Ананиев е против данъчна ваканция

Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Няма да бъдат намалени лицензионните такси или наемите на фирмите, които са затворени заради кризата с коронавируса

МФ е категорично против да има ново отлагане на плащането или опрощаване на данъчни задължения и осигуровки от фирмите. Няма да се съкратят сроковете по възстановяването на ДДС, нито ще се махнат авансовите вноски по данъците. Няма да бъдат намалени лицензионните такси или наемите на фирмите, които са затворени заради кризата с коронавируса. Това стана ясно от интервю на финансовия министър Кирил Ананиев пред “Дарик”.

Подобни предложения бяха лансирани от работодателските организации и затворените бизнеси.

”Данъците и осигуровките вече бяха разсрочени веднъж. Всеки иска допълнително пари, но за да ги дадем, държавният бюджет трябва все пак да ги осигури. Иначе значи дълг”, обясни той.

За евентуален нов кредитен мораториум трябвало да решат БНБ и банките.

“Аз като финансов министър трябва да осигуря финансовата стабилност на държавата, защото от едната страна ме обвиняват, че не предприемаме максималните мерки за възстановяване на доходите на населението или на фирмите, а от другата страна ме обвиняват, че водя държавата към дълг, който ще съсипе бъдещите поколения. Задачата ни е да намерим баланс между двете”, каза Ананиев. След като изброи известните вече схеми за подпомагане на работниците в затворените фирми, които тепърва ще тръгват, той подчерта, че следващата седмица ще има решение и компенсиране с определен процент от оборота на фирмите, които са спрели със заповедта на здравния министър.

Ананиев защити и раздаването на 650 лв. на всеки лекар, дори и на тези, които не работят с болни от КОВИД-19.

Той отхвърли критиките към бюджета.

“Президентът няма необходимото образование и основание да критикува бюджета за 2021 година. Той разединява нацията и противопоставя едни хора на други”, смята Ананиев.

Оставете коментар: