Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Кипър започна съдебни действия срещу Турция пред Международния съд в Хага заради дейностите на Анкара по сондиране на морското дъно в кипърски териториални води. Това заяви днес президентът на Кипър Никос Анастасиадис, цитиран от МИА.

Това е част от ангажиментите на неговото правителство да използва всички правни възможности, за да защити суверенните права на Кипър.

Чрез посолството си в Атина Турция е била информирана за тази стъпка, съобщава БГНЕС.

Президентът подчерта, че е възможно да се появят известни затруднения.

От месец юли Турция извършва сондажни дейности в териториалните води на Кипър.

Анкара, от своя страна, претендира върху почти половината от изключителната икономическа зона на островната държава и твърди, че защитава своите и на кипърските турци права по отношение на енергийните запаси в региона.

На 5 декември стана ясно, че Турция планира нови проучвания за природен газ и нефт в Източното Средиземноморие. „Новите сондажи ще бъдат фокусирани в райони южно от Кипър, след като досега са проучвани зони източно, северно и западно от острова. Проучванията са в съгласие с меморандума за разбирателство, подписан между Анкара и признатото от ООН правителство в Либия“, каза министърът на енергията и природните ресурси на Турция Фатих Дьонмез.

Междувременно, на провокацията на Турция, ЕС реагира със санкции. Министрите на външните работи на ЕС гласуваха санкции срещу Турция заради сондажите за нефт и природен газ край Кипър. Съгласно решението, се прекратяват дипломатическите контакти и се спира финансирането с европейски пари на редица дейности, насочени към подготовката на Турция за членство в ЕС. Според дипломати, Анкара ще загуби около 150 милиона евро от предвидените за 2020 година 400 милиона за различни сфери на обществото и икономиката – от политическа реформа до проекти в земеделието.

За още ни последвайте в Гугъл Новини, като кликнете върху този текст! Рекламирайте в Novinarnik.BG

Изтеглете си нашето мобилно приложение за бърз достъп до най-актуалните и интересни новини. Приложението може да бъде инсталирано на Android и IOS.