Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Традиционно преди войната в Украйна се считаше, че руски хакерски групи, които са спонсорирани от Руската федерация са тези, които най-често правят набезите в западния свят. С цел да компрометират финансовите инструменти на европейски и американски граждани и тези пари да се вливат обратно в икономиката на Русия. Но със започването на реалните военни действия на фронта се отключи „кутията на Пандора“ и във виртуалния свят.

Това каза експертът по информационна сигурност Любомир Тулев пред БНТ. Той разказа повече за това какво представлява „Anonymous“.

„Анонимас“ не е група, която е ясно структурирана йерархично, да се знае кой е ръководителят. Това е движение, което в хакерския свят много остро реагира на своеволията на правителствата“, изясни той.

По думите му със започването на войната „Анонимас“ са реагирали мигновено.

„Казаха, че ще се борят срещу руската пропаганда и руските военни набези. Всеки един хакер по света, който изповядва това, започва да хаква и компрометира различни руски платформи“, допълни Тулев.

Той поясни, че всеки ден „Анонимас“ публикуват публична информация какви правителствени компоненти и сайтове са компрометирани.

Тулев даде примери за действията на „Анонимас“.

„Един от сериозните им пробиви, след започването на войната, е в една централа за добив на газ в Северна Осетия. „Анонимас“ направиха така, че централата да добива повече газ, отколкото тя самата може да поеме. Също така видяхме компрометирани стрийминг сигнали на водещи телевизии и още много атаки“, каза още