Хлябът безспорно е вкусен и ни доставя удоволствие, но той невинаги е полезен за здравето. Прекомерната му консумация може да има негативни ефекти върху организма. Тях ще разгледаме по-долу.
Как негативно действа хлябът на здравето ви: 4 причини да намалите консумацията му
Съществуват поне четири причини да намалите консумацията на хляб:
Глад
Видът хляб, който избираме, има значение, когато става дума за усещане на глад. Хлябът е богат на въглехидрати, особено белият хляб, който води до рязко покачване на гликемията. Изследванията показват, че консумацията на храни с висок гликемичен индекс може да повиши чувството на глад и да предизвика преяждане.
Кръвна захар
Похапването на големи количества хляб може значително да увеличи нивата на кръвната захар. Това може да повиши риска от развитие на диабет, особено при консумацията на бял хляб, който е направен от преработени зърнени храни и има висок гликемичен индекс.
Тегло
Белият хляб не съдържа достатъчно фибри и други важни хранителни вещества, което означава, че не ви държи сити за дълго време. Това може да доведе до по-голям прием на храна и калории, което в крайна сметка води до увеличаване на теглото.
Храносмилане
Недостатъчният прием на фибри може да доведе до проблеми с храносмилането и запек. Белият хляб също така може да съдържа високи количества сол, което, при консумация на по-големи количества, може да предизвика подуване на корема и други неприятни симптоми.
Експертите препоръчват умерена консумация на насъщния и избор на пълнозърнест и непреработен хляб като по-здравословен вариант.
Разбира се, тази статия има за цел да ви информира. Ако имате други въпроси или те са свързани с вашето здраве, то консултирайте се със специалист.
Главен редактор – Дамян Иванов
Роден през 1998г. От град Варна. Започнал работа като редактор в местна медия от 2016 до 2019г. От 2019-та година работи като главен редактор в Novinarnik.BG
Контакти –
Имейл: [email protected]
За нас / ABOUT US