Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Имотът се простира на 18 декара, има основна къща, бунгала, административна сграда, джакузи

Имотът предизвика интерес след обвинения от страна на вече бившия заместник-главен прокурор Борислав Сарафов, който каза, че къщата е използвана от вече бившия главен прокурор Иван Гешев като „лична резиденция“.

За първи път от държавното обвинение пуснаха телевизионен екип вътре в имота.

Регентската къща в Боровец е построена през 1941 година. Преди няколко години тя е дадена за стопанисване на ВСС, а те от своя страна на прокуратурата. Обвиненията, че къщата не се използва по предназначение дойдоха в средата на май от тогавашния от тогавашния заместник-главен прокурор Борислав Сарафов, предаде bTV.

„Чухме, че Гешев е голям родолюбец и българин може би затова използва като лична резиденция една къща, която се намира в Боровец. Това е т.нар. вила на регентите. Към момента тя е служебна база за почивка на ПРБ, но до нея няма достъп никой от магистратите, защото Гешев я приватизира за собствено ползване, а служителите от базата на прокуратурата, които са служители на прокуратурата и от парите на прокуратурата се плащат заплати, той използва като слуги“, каза на 15 май Сарафов.

Това изявление дойде часове след като главния тогава прокурор Иван Гешев публично скъса оставката си. И прехвърчаха обвинения и критики и от двете страни. Същия ден екип на bTV отиде до имота, Но не успя да влезе вътре. Сега – месец и половина по-късно от държавното обвинение ни дават разрешение да влезем в регентската къща.

Имотът се разпростира на около 18 декара земя, има няколко постройки. Има основна къща, четири бунгала, барбекюто. Има и административна сграда, където се намират офисите на служителите.

Посреща ни управителката на къщата. Тя е на тази длъжност от три години. Разрешение да застане пред камерата ни няма. Разказва ни обаче, че там работят общо 17 души, сред които готвачи, охранители и шофьор снабдител. С нея първо влизаме в основната къща. На първия етаж има голяма трапезария. На втория и третия етаж са разположени общо четири апартамента.

На втория етаж в къщата има два апартамента които са почти еднакви. Това, което успяхме да разберем е, че в повечето случаи Иван Гешев и семейството му са отсядали тук в този апартамент.

По думите на управителката през последните години Гешев е идвал тук сравнително често, но не всекидневно. Разказва ни, че в този период къщата се е използвала и за срещи и съвещания. На място са идвали както представители на ВСС, така и хора от пресцентъра на прокуратурата.

Докато сме там разбираме, че служители са засичали в имота и настоящия изпълняващ длъжността главен прокурор Борислав Сарафов. Управителката ни разказва, че всеки, който е влизал в регентската къща е записван в регистър.

В него фигурират имената и рождените им дати . Той е официален и е изпратен до Министерството на туризма, разказват още служителите. И обясняват – всеки подал заявка, че иска да пренощува тук през последните години, е одобряван. Обиколката ни из къщата продължава.

В къщата е отделено място и за няколко фитнес уреда. Тук на този етаж има и така нареченото място за отдих с хидромасажна вана. както и с малка сауна.

Разглеждаме и двора и четирите бунгала. А за да видим дали къщата скоро е ремонтирана и колко струва всичко вътре – преглеждаме обществените поръчки. От сайта на прокуратурата виждаме, че е имало процедура за възлагане на обществена поръчка за строително монтажни работи на имота.

Стартирала е в края на февруари 2020 година, около два месеца след като Иван Гешев заема поста главен прокурор. Договорът е сключен на 15 юли същата година. Общата му стойност е 555 754,86 лева.

За тази сума трябва да се извършат редица дейности- демонтаж, почистване, боядисване, подмяна на кабели, циклене на паркет. От договора на обществената поръчка става ясно, че в ремонта е предвидена и хидромасажната вана, чиято цена е от близо 3000 лева.

В таблицата фигурира и доставка и монтаж с изготвяне на два различни проекта, свързани с мястото за отдих. Като това възлиза на общо около 30 000 лева. А служителите ни казват, че през последните три години нито сауната, нито ваната са използвани.

Отново от документите публикувани на сайта на държавното обвинение виждаме и че през декември 2020 година е сключен анекс към договора. С него страните се споразумяват да увеличат цената на изпълнение с близо 162 000 лева с ДДС. Така общата стойност възлиза на 717 377 лева.

Описани са и подробно нещата, за които се изисква допълнителната сума, като не малко пари са предназначение за камери.

Опитахме се да потърсим за коментар и вече бившия главен прокурор Иван Гешев, за да ни разкаже кои хора са посещавали къщата, използвал ли я е той като лична резиденция каквито бяха обвиненията на Сарафов и наложителен ли е бил този ремонт за над 700 000 лева. Той не отговори на обажданията ни.

Борислав Сарафов заяви пред bTV, че е ходил там, но е бил гост и е ходил, когато е бил канен от Иван Гешев. Той допълни, че в момента къщата е отворена и може да се използва от служители на прокуратурата.

By Дамян Иванов

Завършил през 2016г. и започнал работа като редактор в местна медия до 2019г. Започнал работа като Главен редактор в Novinarnik.BG през 2019г. За повече информация и контакт - [email protected] За нас / ABOUT US за Novinarnik.bg може да откриете - ТУК