Как електромобила измества финансово бензиновата кола

Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Електрическите автомобили се оказват по-евтини за притежание за дълъг период от време, дори първоначалната цена, платена за тях да е по-висока. Освен това, те са по-ефективни и разходите са по-ниски в сравнение с бензиновите им еквиваленти, сочи проучване на британски автомобилни експерти от Direct Line Group.

Средната цена на закупуване на електромобил и използването му в продължение на 14 години (толкова е средната продължителност на живота на автомобил) е 57 357 евро, докато бензинов модел с аналогични показатели излиза малко по-скъпо – 59 009 евро.

 

Данните, които идват от Direct Line Group, се основават на сравнение между 5 електрически автомобила и 5 бензинови модела с еднакви характеристики. Всички те се предлагат на пазара през 2020 г. и показват, че някои от разходите позволяват на собственици на коли на ток да спестят близо половината (49%) от сумата, която плащат притежателите на бензинови автомобили. Зареждането на електромобил е с 58% по-евтино от това на кола на бензин, но все пак има един параметър, според който колите с двигател с вътрешно горене са по-евтини. Това са разходите за застраховка, като при електрическите превозни средства те са с около 25% по-високи. Що се отнася до амортизацията, електрическите автомобили държат по-висока стойност. Те губят само по 12% от цената си на година, докато при бензиновите модели този показател е 24%. Все още обаче не е решен основният проблем на колите на ток – високата цена на батериите, която покачва стойността на електромобила. Според експертите, това ще се промени през 2025 г., когато цените на електрически коли ще се изравнят с тези на бензиновите и дизелови модели.

 

Източник: actualno.com

Оставете коментар: