Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Оризът е основна съставка в много кухни по света, но малцина знаят, че има и други изненадващи приложения, извън традиционната кухня. В допълнение към употребата в храни и десерти, оризът може да бъде неочакван съюзник в процеса на приготвяне и подобряване на виното. Този трик, използван от френския сомелиер, може напълно да промени начина, по който възприемаме виното, придавайки му интензивна миризма и перфектна яснота.

Защо да добавяте ориз към виното?
Въпреки че идеята може да изглежда необичайна на пръв поглед, добавянето на оризови зърна към виното е практика, използвана от френските сомелиери за подобряване на качеството на напитката. Те използват оризови зърна за почистване на бъчвите, в които се съхранява виното, но също така и за абсорбиране на нежелани примеси и миризми, които биха могли да повлияят на аромата и яснотата на виното.

Процесът е сравнително прост, но изключително ефективен. Оризовите зърна са разпръснати из съда, след което се оставя отстрани за около 12 часа. През това време оризовите зърна абсорбират вода, мръсотия и миризми, като по този начин допринасят за почистването на контейнера. Тази процедура се повтаря от другата страна на отвора, за да се осигури пълно почистване.

Друг интересен аспект е използването на ориз по време на процеса на ферментация на виното. Така един сомелиер добавя оризови зърна на дъното на съда, преди да излее мъстта. По време на ферментацията оризът абсорбира неприятни примеси и миризми, оставяйки след себе си по-ясно и ароматно вино. Този прост трик може да доведе до голяма разлика в качеството на виното, а крайният резултат е по-ясно, по-чисто вино с по-интензивен аромат.

Номерът, който всички любители на виното трябва да знаят
Този трик е известен не само от опитен сомелиер, но може лесно да се приложи у дома. Ако искате да подобрите виното, което вече имате, или да приготвите висококачествено домашно вино, оризът може да бъде тайната на вашия успех. Така, като добавите няколко зърна ориз към виното сами ще забележите, че то става по-ясно и ароматът му е много по-интензивен.

Освен това този трик може да бъде полезен и за тези, които искат да почистят бутилките или контейнерите, в които съхраняват виното. Оризът има забележителна способност да абсорбира миризми и мръсотия, което го прави чудесен помощ за запазване на виното свежо и без примеси.

Как да приготвите оризово мляко у дома – друга изненадваща употреба
Освен че е надеждна помощ при производството на вино, оризът може да се използва и за приготвяне на оризово мляко, зеленчукова алтернатива на кравето мляко. Той е идеален за тези, които са на веганска диета или за хора, които имат непоносимост към лактозата. Оризовото мляко е лесно за приготвяне у дома, а деликатният му вкус го прави идеален за добавяне към кафе, чай или десерти.

За да направите оризовото мляко у дома, всичко, което трябва да предвидите е да следвате няколко прости стъпки. За целта:

Измийте ориза и го оставете да се накисне за десет минути. След това, след като изцедите добре ориза го запържете леко в тиган, за да засилите аромата му. След пържене прехвърлете ориза в буркан или бутилка и добавете вода. Оставете сместа да седи 12 часа, след което я разклатете, докато стане кремообразна и фина напитка. Оризовото мляко може да се консумира през следващите два или три дни, ако се съхранява в хладилник.

Заключение: универсална съставка с множество приложения
Оризът, макар и известен главно като основна храна в много култури се оказва много по-универсален, отколкото бихме си представяли. Използването му във вино за подобряване на качеството на напитката или за почистване на контейнерите е само един от многото трикове, които трябва да знаем

Наред с това домашното оризово мляко е здравословна и вкусна алтернатива на традиционните млечни продукти.

Независимо дали го използвате, за да трансформирате любимото си вино или да получите вкусна зеленчукова напитка, оризът отново доказва, колко е ценен в кухнята. Този прост трик може да бъде тайната да се насладите на висококачествено вино и всички трябва да го знаят.

By Дамян Иванов

Главен редактор – Дамян Иванов Роден през 1998г. От град Варна. Започнал работа като редактор в местна медия от 2016 до 2019г. От 2019-та година работи като главен редактор в Novinarnik.BG Контакти – Имейл: [email protected] За нас / ABOUT US