Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) току-що направи изключително важно съобщение, предлагайки прогноза за времето през месец Май 2024 г. Тази информация е особено важна за всички, които се подготвят за бързо наближаващата мини-ваканция.

Какво ще е времето до Май, по Великден – Съобщение на синоптиците
Всички с нетърпение очакваме, какво ще бъде времето по време на събралата се поредица от празници – 1-ви Май (Денят на труда); 3-ти, 4-ти и 5-ти тазгодишният Великден 2024 г и 6-ти Май (Гергьовден, Ден на храбростта и празник на Българската армия). Всичко това вълнува още повече, особено след като мини-празникът на 1 май ще се препокрие с Великден и Гергьовден, което ни дава идеалната възможност да планираме релаксиращо бягство.

Според специалистите на НИМХ краят на месец Април и началото на месец Май 2024 г. се очаква да бъдат по-топли от обичайното за този период.

Над нормата
През април тази година се предвижда средната месечна температура да бъде по-висока от обичайната норма за този месец. За повечето райони на страната, нормалните температури се движат между 10° и 13°. По Черноморието и във високополетите, тези стойности варират от 8° до 14°, докато за планинските области обичайно са между минус 5° и 3°. Очакванията са най-ниските температури през април да бъдат от минус 2° до 3°, а най-високите да достигнат между 27° и 32°.

Последните дни на месеца
През последното десетдневие на месеца, очакваните температури ще бъдат близки до обичайните стойности или малко по-високи, докато количеството на валежите също ще бъде около нормалните нива. Прогнозата предвижда вероятност за преминаване на студени атмосферни фронтове, които ще доведат до краткотрайни валежи, гръмотевични бури и градушки, особено около 22-ри, 26-и и в самия край на месеца. Тези фронтове също така могат да предизвикат временно понижение на температурите.

Какво време да очакваме за Великден
Православните християни празнуват Великден 2024 г. на 5 май 2024 г. От Възкресението на Спасителя Исус Христос ни делят няколко седмици, в който контекст не можем да говорим за точна прогноза за времето. И все пак има прогнози и улики, които показват, какво предстои да е времето за Великден 2024 г.

Прогнозата за времето за Великден 2024 ще се актуализира постоянно, като се вземат предвид промените на времето от една седмица до следващата.