Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Тази година Месни Заговезни е на 19 февруари, отбелязва Actualno.com.

Месни Заговезни поставя началото на многобройните празници, предшестващи Великден. Датата се сменя всяка година и е 8 седмици преди Великден.

Това е последният ден, в който християните могат да ядат месо. Затова денят се нарича още Неделя Месопусна.

На следващия ден (20 февруари) започва Сирна Неделя или Сирница, когато християните могат за последно да ядат животинска храна – сирене, яйца, млечни продукти, но никакво месо.

Задушница преди Великия пост
Ден преди Месни Заговезни (18 февруари) се отбелязва Задушница преди Великия пост. Както на всяка друга задушница се ходи при починалите близки, прекадяват се гробовете, палят се свещи. Раздават се жито, сирене, яйца.

Това е и последната седмица, през която се организират игри и веселби, които след това са строго забранени.

Какво означава “заговезни”?
Думата “заговезни” означава “заговявам, започвам да постя” и се свързва с великденските традиции.

Вярва се, че седмиците преди Великден хората трябва да пречистят както тялото, така и духа си. Освен от въздържание от храна, се практикува въздържание от всякакви страсти, пороци, веселие.

Месни Заговезни в църквата
На този ден при богослужението при четенето на Евангелието и проповедта, Православната църква припомня картината на Страшния съд (Мат.25:31-46), трагичните последици от греховността, възмездието за греховете в отвъдния свят и призовава всички към служение на ближния, добродетелност и благотворителност.

Традицията на Месни Заговезни
Преди вечеря младите семейства трябва да посетят кумовете си и родителите на булката. Трябва да им занесат дарове: обредна пита и вино, варена кокошка. Днес традицията се модернизира и по-скоро се носят сладкиши, бонбони, но задължително вино.

Цялото семейство се събира на вечеря на последната богата трапеза с месо преди дългите Великденски пости.

В сряда, петък и неделя на Сирница се връзват люлки и момите и момците се люлеят за здраве. През тези дни се палят огньове, които се прескачат отново за здраве, а около тях се играят хора и се пеят песни. Чрез това бурно веселие и магически ритуали, хората отбелязват седмицата, след която започва най-големият великденски пост, когато се спират сватби и всякакви забавления.

Рекламирайте в Novinarnik.BG

Изтеглете си нашето мобилно приложение за бърз достъп до най-актуалните и интересни новини. Приложението може да бъде инсталирано на Android и IOS.