Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Д-р Попов отказа да коментира дали водеща причина за смъртта е отключен ДИК синдром

И днес семейството и близките на 21-годишната родилка Данислава Стоянова, която в петък почина след планово секцио, се събират на протест пред болницата в Горна Оряховица. По случая тече разследване, както и няколко проверки, които все още не са приключили, не са готови и заключенията от аутопсията.

Директорът на великотърновската болница заяви, че 21-годишната жена е била докарана при тях с линейка от Горна Оряховица в следобедните часове на 26 август.

„Беше докарана в тежко общо състояние. След преоценка на състоянието и реанимационни мероприятия се прие решение за спешно оперативно лечение. Бяха продължени реанимационните мероприятия до 22:00 часа, когато настъпи фаталният изход“, заяви д-р Красимир Попов, изпълнителен директор МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ Велико Търново.

Д-р Попов обаче отказа да коментира дали водеща причина за смъртта е отключен ДИК синдром, както твърдят лекарите от горнооряховската болница.

„Предпочитам да не коментирам тези обстоятелства около причините и следствието, което е последвало. Колегите са дали своето становище, всичко е документирано и описано“, каза д-р Красимир Попов.

За „По света и у нас“ по БНТ директорът на столичната АГ болница „Света София“ д-р Гергана Коларова разясни, че ДИК синдромът е рядко, но изключително тежко и животозастрашаващо състояние, което може да се отключи и по време на раждане. В развитите държави обикновено подобен синдром развиват 3 на 10 000 родилки.

„Това означава една каскада от механизми на биохимично ниво, които водят до образуване на множество микро и макро тромби, които буквално запушват и задръстват цялата съдова мрежа в организма“, каза д-р Гергана Коларова, изпълнителен директор на ПСАГБАЛ „Света София“.

Синдромът протича в няколко фази, може да бъде констатиран с кръвни изследвания и е изключително важно да се действа бързо, за да бъде спасен пациентът.

„Тази здрава, права жена влиза в болницата бременна, която вече самата бременност може да доведе до всички тези усложнения, които в хода на раждането да стартират един ДИК синдром. И тук вече е изключително трудната преценка да се хванат симптомите на ДИК-а. Една коректно направена клинично-лабораторни изследвания дават информация на каква фаза сме от евентуално настъпване на ДИК и това времето, което ние използваме, за да се намесим, да го предотвратим, ако можем разбира се“, каза д-р Гергана Коларова.

До дни се очакват резултатите от аутопсията, но те едва ли ще бъдат оповестени веднага, тъй като са част от материалите по разследването на този трагичен инцидент.