Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Това са детайли като маркировката по туристическите маршрути.

Колко туристически маркери има?
Туристическите маркери са символи и знаци, поставени върху пътеки, за да насочват и информират туристите по време на туризъм.

Има различни видове туристическа маркировка, които включват лентова (лятна) маркировка, стълбова (жалонна) маркировка и трайни маркировъчни знаци.

Лентова (лятна) маркировка
Тази маркировка се състои от три успоредни линии, където средната линия е в червен, зелен, син или жълт цвят, а отстрани има бели ивици. Тя се поставя на дървета, неподвижни камъни, скали и стени и се използва предимно при ясно време. При наличието на два или повече основни цвята, това означава, че по пътеката минават няколко маршрута.

Стълбова (жалонна) маркировка
Зимната маркировка е съставена от метални стълбове с височина около 2.5 метра, боядисани в черни и жълти ивици. Тези стълбове се поставят в откритите части на планините и при излизане от гората на големи открити местности. Обикновено те са разположени по лавино безопасни маршрути.

Трайни маркировъчни знаци
Те включват указателни стрелки (табели), които показват крайни точки и осреднено време за достигане до тях, предупредителни знаци за лавинна опасност, информационни табла на границите на националните и природни паркове, както и указателни табели с карта на маршрутите при изходните пунктове, хижите и важните кръстовища.

Как се използват туристически маркери
За да планирате маршрута, трябва да се консултирате с карти и туристически гидове, за да знаете специфичните маркировки на маршрута, който възнамерявате да следвате.

Също така, докато се разхождате, трябва редовно да проверявате маркировката, за да сте сигурни, че сте на прав път. Маркировките обикновено се поставят на равни и видими интервали. На кръстовища на пътеки следвайте внимателно маркировката, за да не се изгубите.

Ако забележите, че маркерите стават редки или изчезват, може да сте се отклонили от маршрута си и трябва да се върнете към последния известен маркер и да намерите правилния маршрут. Утвърдената туристическа маркировка е винаги на бял фон.

Планинските маркировки се поставят в началото на маршрут, при пресичане на два или повече маршрута, на най-важните върхове или в райони, където се намират туристически цели. Те се поставят върху дървета, скали, стълбове, камъни или специални плочи.

В обобщение:
Преди да тръгнете на преход е важно да проверите цвета на маркировката за маршрута. Ако я загубите, трябва да се върнете назад до последния забелязан знак. Пирамидки от камъни също служат за ориентир при лошо време или там, където няма друг вид маркировка.

By Дамян Иванов

Завършил през 2016г. и започнал работа като редактор в местна медия до 2019г. Започнал работа като Главен редактор в Novinarnik.BG през 2019г. За повече информация и контакт - [email protected] За нас / ABOUT US за Novinarnik.bg може да откриете - ТУК