Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Насяно ли сте, какво никога не трябва да правите в Гърция. Тук са топ грешки, които не трябва да допускате при никакви обстоятелства. Дори е забранено!

Какво никога не трябва да правите в Гърция
Всяка година Гърция е сред любимите дестинации за почивка на румънците. Те избират да отидат на гръцките острови, както заради красивите плажове, така и защото цените са много по-изгодни от тези тук в страната. В същото време, за да има успешна ваканция, туристите трябва да знаят, че по гръцкото крайбрежие има определени правила. Ето, какво никога да не правите в Гърция!

Грешки, които не трябва да допускате при никакви обстоятелства в Гърция
Всяка година Гърция е една от любимите дестинации за милиони туристи от цял ​​свят. Вкусната храна и приказните плажове са магнит за туристите, но има няколко неща, които трябва да знаете, преди да стъпите на някой от гръцките острови.

Нещата, които са напълно забранени в южната ни съседка са:
Много е лесно да стигнете до гръцката земя, но трябва да знаете, че може да вземете предвид определени правила, когато сте там.

Ето защо, преди да отидете в слънчева Гърция и за да не си развалите ваканцията, трябва да спазвате някои правила. В противен случай може да се събудите с „ужилващи“ глоби. Въпреки че у нас това са съвсем нормални действия, в Гърция са напълно забранени. Ето, какво да не правите никога в Гърция:

Нямате право да пушите зад волана
Докато у нас пушенето в движение е разрешено, то в Гърция е напълно забранено. Не е позволено да пушите по време на шофиране, особено ако в колата има деца под 12 години. Може да получите глоби до 1500 евро. Освен това нямате право да говорите по телефона в Гърция, докато шофирате, освен ако не използвате слушалки.

Не е позволено да носите обувки с ток в археологически обекти
Туристите, които пристигат в Гърция и посещават археологическите обекти, трябва да знаят, че не им е позволено да носят високи токчета. В допълнение към факта, че лесно могат да се разбият по калдъръмените улици на Гърция, смята се и, че историческите паметници могат да пострадат.

Също така е забранено дъвченето на дъвка, когато сте в музей. Всяка година пазачите на Акропола в Атина събират десетки килограми дъвки, оставени от туристите. В резултат на това дъвката е забранена в защитени зони и можете да се сблъскате с големи глоби, ако не се съобразите.

В Гърция нямате право да пипате експонатите в музеите и бъдете много внимателни със снимките. Попитайте пазачите дали ви е позволено да правите снимки там, за да избегнете солидна глоба.

Обидно е да се сочи с пръст някого
На гръцки език е обидно да се сочи с пръст някого. Когато попитате местен за упътване до определено място, не е нужно да сочите с пръст, като питате „Значи ще я заведа там?“ Той може да разбере нещо съвсем друго и да ви покаже дланта на ръката си.

Без преговори за цена в Гърция
Ако стигнете до гръцките острови и искате да си купите нещо автентично там, не се опитвайте да преговаряте за цените. В магазините или щандовете в Гърция няма преговори, какво купувате, защото рискувате веднага да бъдете изгонени.

Не напускайте ресторантите без бакшиш
Ако хапвате на терасите в Гърция, не си тръгвайте, без да оставите бакшиш. По правило туристите тръгват между 10-15%. Гърците не включват бакшиша в сметката, но трябва да го оставите отделно и да кажете: Kratíste ta résta. („Задръж рестото“).

Не се шегувайте със зехтина
За гърците зехтинът е на власт. Те са склонни да използват много масло, когато готвят, дори консумират около 23 литра годишно. Въпреки че изглежда много, зехтинът е един от най-добрите източници на добри мононенаситени мазнини. Така че, когато на масата ви донесат гръцка храна, която съдържа много зехтин, не я коментирайте.

Задължителни тоалети за в църкви и манастири
Туристите, посещаващи църкви и манастири в Гърция, трябва да имат покрити рамене и колене. Жените нямат право да влизат с дълги панталони, а само с поли. Ако все още нямате дрехи, които да прикрият тялото ви, можете да намерите на входа на църква или манастир всичко необходимо, за да облечете приличен тоалет.

Внимавайте къде паркирате
Преди да паркирате, на която и да е улица в Гърция, внимавайте дали ви е позволено и незабавно попитайте как можете да платите за паркирането, тъй като не искате да се окажете с жестока глоба, докато сте на почивка.

Не вземайте камъчета от археологически обекти
Има много хора, които искат да имат сувенир от Гърция, особено когато отиват на археологически обекти. Трябва да знаете, че е забранено събирането на камъчета от археологически обекти. Охранителите могат да проверят чанти и раници на изхода, за да не скриете такива „сувенири“.

Нямате право да пиете или ядете в метрото
Метрото в Атина се смята за истинско произведение на изкуството, поради което тук се спазват определени правила. Туристите нямат право да пият или ядат, в противен случай ще бъдат изправени пред тежки глоби от гръцките власти.