Не бъдете безразлични! Споделете новината:

След отрупаната великденска трапеза и голямото преяждане по празниците е време да поставим ред в дневното си меню. 

„Време е в делничните дни да минем към обичайния си модел на хранене. Това не означава стресово преминаване към силни и нежелани от организма рестрикции, защото това би било стрес. А постепенно преминаване към един по-олекотен откъм енергийна стойност и присъствие на концентрирани храни модел на хранене“, каза диетологът проф. Донка Байкова в „България сутрин“.

Тя поясни, че трябва да се премине към по-леки животински белтъчни храни – мляко и млечни продукти. Диетологът добави, че ако включваме животински храни в менюто си, трябва да са риба, птиче месо, бели меса и яйца.

„В края на седмицата отново ще има някакви празнични дни. А веднага след това вече няма да имаме и желание за никакви меса. Ще минем малко на ограничително хранене. Колкото по-дълго се бавим с това наше действие, толкова по-трудно ще ни стане за лятната ваканция да бъдем във форма“, обясни проф. Байкова пред Bulgaria ON AIR.

Тя подчерта, че всяка силна рестрикция означава риск от невъзможност да се задържи ниско тегло и ще има йо-йо ефект при излизане от схемата на хранене. Диетологът изтъкна, че затова процесът на отслабване трябва да става постепенно и бавно.

„Можем да предприемем някакъв диетичен режим, в който за две седмици да върнем теглото на обичайните му ниски нива. През ден консумираме нормално хранене, например три пъти седмично някаква животинка белтъчна храна – риба и бели постни меса; два пъти постни дни по вегански модел и много зеленчуци. А през ден ще си позволим да консумираме кисело мляко със зеленчуци и плодове. На обяд и на вечеря кисело мляко със зеленчуци под всякаква форма. Плодовете ще присъстват с киселото мляко на закуските. Междинно, ако сме гладни, ще консумираме една филийка пълнозърнест хляб с лютеница или овесени ядки с плодове“, разясни проф. Байкова.

Тя отбеляза, че ако става дума за сваляне на повече килограми, трябва да е ясно, че универсална диета няма, а след три седмици организмът неутрализира диетата, за да оцелее.