Не бъдете безразлични! Споделете новината:

През април 2024 година се предвижда по-високи температури от средните стойности. За повече информация относно средните и максималните температури през месеца, можете да намерите в месечната метеорологична прогноза.

Очаквани температури над норма
Прогнозира се, че през април тази година средната температура ще надвиши обичайните стойности за месеца, които обикновено са от 10° до 13° за повечето части на страната, от 8° до 14° край морето и във високите полетата, както и от минус 5° до 3° в планинските райони. Очакваните минимални температури ще бъдат в диапазона от минус 2° до 3°, докато максималните могат да достигнат между 27° и 32°.

Валежи
Според Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), очакваните валежи за април са около обичайните стойности за страната, което означава между 30 и 75 литра на квадратен метър за равнините и между 60 и 100 литра за планинските райони. Месецът ще стартира с топло и предимно слънчево време, като в някои райони температурите могат да достигнат до 30°. На 2 април се очаква преминаване на студен фронт през страната, който ще донесе краткотрайни валежи, гръмотевични бури и потенциал за градушки, а температурите ще спаднат с 4-5°, въпреки че ще останат над средните за сезона. В началото на месеца въздушната маса ще бъде нестабилна с развитие на купеста и купесто-дъждовна облачност. На места ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури. Към края на първото десетдневие, температурите отново ще се повишат и времето ще бъде главно слънчево, с краткотрайна мъгла в равнинните и котловинни райони.

Второ десетдневие
В началото на втората декада от април ще бъде относително топло, но между 11-и и 15-април се очакват валежи в много части на страната, като температурите ще намалеят до стойности, характерни за средата на месеца. В последващата част от десетдневието времето ще е предимно слънчево, с увеличение на дневните температури, докато утринните ще останат ниски, създавайки предпоставки за поява на слана в равнинните и котловинни райони.

Последните дни на месец Април 2024
В последната декада на месеца, температурите ще се движат около и над обичайните стойности, с валежи близки до средните за периода. Очакват се студени атмосферни фронтове около 22-ри, 26-ти и към края на април, които могат да донесат краткотрайни валежи, гръмотевични бури и градушки, както и временно захлаждане.