Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Кой не обича празниците? Когато има много такива, които може да споделяме, да си изпращаме поздравления до всяка точка на света или чисто и просто да знаем, че днешния ден не е просто делник, а важен международен празник, то добре е да сме информирани, какви празнични и международни дни предстоят.

Какви празнични и международни дни ни очакват до края на месец Март 2024 г
До края на март 2024 г., ни очаква богата мозайка от празнични и международни дни. Те ще ни предоставят уникална възможност да отпразнуваме култура, наука и обществени каузи. Тези специални дати ни канят да се потопим в света на разнообразието и да отдадем почит на значимите постижения и идеи, които оформят нашето общество. Научете за тях:

Международен ден на франкофонията, 20 Март 2024
Международният ден на франкофонията е празник, посветен на хората по света, които говорят френски език. Това е ден и на всички онези, които го изучават и ценят.

Наред с тази дата на 20-ти Март 2024 г. се празнува и Първа пролет (астрономическа пролет). Това е денят на пролетното равноденствие, което през 2024 година ще бъде на 20 март 2024 година в 5:06 часа българско време. В деня на първа пролет, денят и нощта са приблизително равни по продължителност. Денят е по-голям от нощта само с 8 минути.

Международен ден на поезията, 21 Март 2024
През 1999 година, на 30-ата сесия на генералната конференция на ЮНЕСКО, било установено, че на 21 март ще се отбелязва Международният ден на поезията. Инициативата стартирала за първи път в Париж – градът, който е дом на централата на ЮНЕСКО.

Международен ден на водата, 22 Март 2024
Концепцията за отбелязването на Световния ден на водата възниква за първи път по време на ООН конференцията по опазване на околната среда и развитието, през 1992 година, когато се провежда в самото Рио де Жанейро.

Международен ден на метеорологията, 23 Март 2024
На 23 март ежегодно се отбелязва Международният ден на метеорологията. Той е иницииран от Световната метеорологична организация и подкрепен от ООН. Този ден е признание за значението на метеорологията като в него участват 189 държави-членки на организацията.

Международен ден за борба с туберкулоза, 24 Март 2024
Международният ден за борба с туберкулозата се празнува всяка година в памет на деня, когато през 1882 г. Роберт Кох обявява своето откритие на бактерията, причиняваща туберкулоза. Този ден, установен от Световната здравна организация, цели да повиши осведомеността за борбата с туберкулозата по света.

Международен ден на театъра, 27 Март 2024
На 27 март всяка година се отбелязва Международният ден на театъра, който е започнал за първи път, през 1961 г. по време на IX конгрес на Международния театрален институт. Този ден се празнува в световен мащаб от центровете на института и театралната общност, подчертавайки значението на театъра за културата и обществото.

Сами виждате, че до края на март 2024 г., ни предстоят разнообразни празнични и международни дни, които обещават да обогатят нашия календар с моменти на празнуване, осъзнаване и учене. Тези специални дни представляват възможност да отбележим значими събития и да покажем подкрепа за важни каузи на глобално ниво.