Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Покрити с „мрежи-призраци“ от рибарите, останките на подводница U-20, изпратена до Черно море от нацистка Германия, наскоро стана тема на документален филм, произведен в Турция.

Разположен на дълбочина 20 метра край брега на Карасу на провинция Сакария на север, той е бил част от шест подводни флота за морско господство в Черно море по време на Втората световна война.

Професор Мехмет Емин Бирпинар, заместник-министър на околната среда и градоустройството, сподели снимка на подводницата в профила си в социалните мрежи и заяви, че подводницата е „свидетел на войната“ и трябва да бъде „съхранена и отворена за водолазен туризъм“.

Режисьорът Тахсин Джейлан беше заснел документален филм от две части за нацисткия флот и наскоро отново се гмурна в района, само за да види и заснеме мрежите, покриващи подводницата.

В понеделник Джейлан заяви пред медиите, че флотът е имал за цел да възпира съветското господство над Черно море. „Транспортирането им тук е наистина инженерен успех. Те бяха демонтирани и докарани до река Елба и оттам, специално проектирани камиони ги откараха до Дунава. Те бяха събрани отново в румънското пристанище Констанца и пуснати в морето ”, каза той.

Джейлан отбеляза, „подводниците потопиха много съветски кораби, но когато Съветският съюз превзе Констанца, подводницити са потопени от Германия след нейното поражение във войната и подводницата край Карасу е една от тях. Така те не са попаднали в ръцете на руснаците.

By Дамян Иванов

Завършил през 2016г. и започнал работа като редактор в местна медия до 2019г. Започнал работа като Главен редактор в Novinarnik.BG през 2019г. За повече информация и контакт - [email protected] За нас / ABOUT US за Novinarnik.bg може да откриете - ТУК