Не бъдете безразлични! Споделете новината:

45-годишна жена от София е пребита от мъжа, с когото живее и негов съсед. Случаят е от 24 юни и приключва фатално. Жената е починала в болницата без да дойде в съзнание. Връзката между насилника и жертвата е започнала след запознанство в социалните мрежи и е продължила само около два месеца.

„Той каза по телефона, че ѝ е ударил само един шамар. Влязохме вътре в апартамента и майка ми лежеше на леглото гола, покрита с един чаршаф, посинена, очите й не се виждаха, течеше й кръв от устата“, разказва пред БНТ Габриела Манолова, дъщеря на жертвата.

На 24 юни следобед, Габриела отива да вземе майка си Христинка от дома на мъжа, с когото 45-годишната жена живее отскоро. Габриела останала шокирана от видяното, но успяла да извика полиция.

„Дойде екип на Бърза помощ, дойде втори екип и затвориха вратата. Успях само да попитам дали е жива. Те ми казаха, че е в безсъзнание и е изпаднала в кома. Ето това е снимка на Росен,с когото майка ми живееше.“

„Двамата са привлечени като обвиняеми за съучастие. А именно за това, че са направили опит умишлено да причинят смъртта на пострадалата, чрез нанасяне на удари с ръце и с метален бокс“, каза Десислава Петрова, зам.-градски прокурор на София.

Росен е задържан веднага, а часове по-късно белезниците щракват и върху ръцете на Николай. Разследващите установяват, че двамата заедно са пребили Христинка, като с поредица от силни удари в областта на главата и лицето са й причинили тежка черепно-мозъчна травма. Още на 24 юни вечерта лекарите в „Пирогов“ по спешност оперират 45-годишната жена и продължават да се борят за живота ѝ дни наред.

Връзката между Христинка и Росен Косев започнала в края на февруари, след запознанство във Фейсбук-група.

Мариана Гугалова, приятелка на жертвата: „За мен беше изненадващо, че тя отиде да живее при него. Първото нещо, което мен ме притесни беше това, че някъде месец и половина след тяхната връзка той я накара да напусне работа, защото изкарвал достатъчно пари, за да може да я издържа.“

Оказва се обаче, че това е чест капан, в който насилниците вкарват жертвите, за да ги контролират изцяло.

„Обикновено и много често се подхожда чрез деклариране на обич, на грижа. Деклариране, че всичко се прави, защото той е притеснен за нея, да не й се случи нещо. Заради това се упражнява контрол върху начина на придвижване на пострадалата, върху нейните комуникации“, каза още Десислава Петрова, зам.-градски прокурор на София.

Христинка дори не е подозирала, че Росен Косев има богато криминално досие. Осъждан е общо пет пъти. За кражба още като непълнолетен, след това за шофиране след употреба на алкохол, за грабеж и за незаконно притежаване на оръжие. Разследващите са установили, че на фаталния 24 юни, преди да извика дъщеря ѝ, Косев внимателно почистил целият апартамент.

„Всичко беше изчистено. Всичко. Нямаше кръв. Единствено в банята на сифона долу“, добавя дъщерята на жертвата.

Въпреки това разследващите успяват да съберат доказателства. А в апартамента на втория задържан Николай Давидков е намерен и боксът, с която са нанасяни част от ударите върху Христинка. Предстои да излезе съдебно-медицинската експертиза за смъртта на жената, за да може на Косев и Давидков да бъде повдигнато по-тежкото обвинени за умишлено убийство. Двамата са в ареста след решения на Софийския градски и Софийския апелативен съд.

„Искам справедливост. Искам да се понесат наказанието. Друго не искам“, казва дъщерята на жертвата Габриела Манолова.

By Дамян Иванов

Главен редактор – Дамян Иванов

Роден през 1998г. От град Варна. Започнал работа като редактор в местна медия от 2016 до 2019г. От 2019-та година работи като главен редактор в Novinarnik.BG

Контакти – Имейл: [email protected] Телефон: +359883494509 За нас / ABOUT US