Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Историкът Иван Тренев сигнализира за злоупотреба с османския архив на Васил Левски. Според него кметът на Карлово и директорът на музей „Васил Левски“ в града не желаят да обнародват публично истината за предателството на Левски.

„Попаднал е в един колекционер – Румен Манов, който преди около 4 години го е дарил в община Карлово. Оттогава общината не е публикувала архива публично, за да се осветли истината или неистината, за да разберем какво пише вътре“, заяви Иван Тренев в студиото на „България сутрин“.

Пред Bulgaria ON AIR Тренев разказва, че е проведана кореспонденция за достъп до архива, как е дарен и как се съхранява, но общината отговорила, че откакто е дарен архивът, той е приет като дарение, но не е назначено материално отговорно лице, което да съхранява архива. Освен това не е регистриран като дарение.

„Общината каза и едно лъжливо твърдение, че архивът се намира в общината и в музеите в Карлово. Кои музеи? Ние написахме писма до всички музеи в Карлово, че желаем обществен достъп до архива, а те отговориха, че не са го виждали и че той се намира в общината“, споделя Тренев.

По негови думи архивът би трябвало да се намира в общината, тъй като има и видеоматериали от самото му дарение, но той не е заведен, не е описан и няма материално отговорно лице. Тренев отбеляза, че дори не е извикана комисия, която да потвърди автентичността му, а вече пета година архивът стои в общината.

„Апелирам към всички българи на 18 юли в 11:30 часа да дойдат с мен пред община Карлово да си поискаме архива, да бъде отворен. Ще дойдем, ако трябва и с криминалист, за да покажем автентичността му, защото той е оригинален документ.

Ако случайно в общината има друг документ, а не оригиналният, това вече е престъпление“, заяви гостът.
Според историка в този архив е възможно да се съдържа информация, която историците не желаят да стане публично достояние.

By Алекс Барутчиев

Стажант редактор в Novinarnik.BG Алекс работи под наблюдението на главния редактор на Novinarnik.BG - Дамян Иванов Имейл за контакт с Алекс - [email protected] За нас / ABOUT US