Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Приложението за споделяне на видеоклипове TikTok се използва от бойци на Ислямска държава за пропаганда към младата публика според Уолстрийт джърнъл.

Според сведенията симпатизанти са споделяли клипове, показвайки  IS бойци с оръжия и трупове, изкарани на показ по улиците.

Видеата, сигнализирани от вестника, са били премахнати и 24 акаунта са били блокирани.

Те са били идентифицирани от медийната агенция Storyful.

„Toва разкритие съвпада с модел, който сме виждали през годините на екстремистки движения успешно колонизирайки и адаптирайки се към новите социални мрежи да достигнат по-голяма публика,“ Ихмед Ахмед, изпълнителен шеф на Центъра за отблъскаване на Дигиталния Хейт, заяви пред BBC.

„Tiktok е показал , че има способността и готовността да цензорира теми, за разлика от Китайското правителство.

„Не е неразумно, следователно трябва да очакваме бързо да се премахне терористическата пропаганда“

Обещание за преданост

Видеата също така включват жени, които наричат себе си  „горди джихадистки „, според Уолстрийт джорнъл.

В едно тях, се казва, че хората са пяли “ Ние обещаваме преданост до смърт.“

На терористи и криминални организации им е забранено да използват Tiktok.

Компанията, със седалище в Бейджинг Bytedance, използва хиляди човешки посредници и софтуеър за изкуствен интелект за да предотврати опасно съдържание на своята платформа, но комбинацията не винаги работи.

Злонамерено поведение

„Съдържание рекламиращо терористки организации няма абсолютно никакво място в TikTok“

„Ние забраняваме такива акаунти и свързани устройства още щом са идентифицирани и продължаваме да развиваме все по-силен контрол  за да може да уловим подозрителни действия.“

Ислямска държава е добре позната за използване на социални платформи като Facebook, YouTube и Twitter , за да разпространява своето послание, но сега за пръв път са се насочили към TikTok.

Миналия месец, лидерът на Ислямска държава казал на последователите си да увеличат усилията си след като групата загуби контрол на части от Сирия и Ирак.

By Дамян Иванов

Главен редактор – Дамян Иванов

Роден през 1998г. От град Варна. Започнал работа като редактор в местна медия от 2016 до 2019г. От 2019-та година работи като главен редактор в Novinarnik.BG

Контакти – Имейл: [email protected] Телефон: +359883494509 За нас / ABOUT US