Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Инстаграм премахва всички филтъри за обогатена реалност (AR), които описват и популяризират козметичната хирургия, според опасения те вредят на психическото здраве на хората.

Ефекти, които карат хората да изглеждат така сякаш имат инжектирани устни, филъри и фейслифт ще бъдат едни от тях.

Проучване показва, че ефектите за промяна на лицето могат да накарат хората да се чувстват по-зле за начина ,по който изглеждат.

Инстаграм заяви, че забраната има за цел да популиризира благополучието.

„Докато преоценяваме нашата политика, ще премахнем всички ефекти от галерията свързани с пластичната хирургия, ще спрем по нататъшното одобрение на такива ефекти  и ще премахнем настоящи ефекти ,ако ни се съобщи за тях.“

През Август, актуализация на Инстаграм приложението позволи на потребителите си да създават техни собствени виртуални ефекти, като анимации и персонализиращи лицето филтъри, които могат да бъдат поставени на изображения и видеа.

Много популярни филтъри-такива като Plastica-имитираха ефектите на екстремната козметична хирургия.

https://www.instagram.com/p/Bx2XdrSIc2R/?utm_source=ig_web_copy_link

Друг филтър-FixMe-показа как козметичен хирург маркира лицето на човек преди процедури, докато HolyBucks сложи долърови знаци и подчерта устните на потребителя.

Инстаграм спомена, че не сигурни колко време ще отнеме да се премахнат всички филтъри, но много потребители приеха добре забраната.

„Повечето хора смятат тези филтъри просто като средство, с което момичетата се забавляват-но когато не си публикувал снимка без тези филтъри от 2016г.-определено е нещо по-сериозно от просто забавление“ каза един потребител.

Но някои потребители казват, че ще им липсват тези ефекти.

„Инстаграм счита ли и мен и какво трябва да направя, когато имам ден, в който изглеждам по-сплеснат от обикновенно“

През Февруари, Инстаграм обяви,че ще премахнат всички графични изображения на самонараняване от платформата, сред опасенията, че те могат да повлиаят на млади и уязвими хора.

Това последва смъртта на 14-годишната Моли Ръсел, която се самоуби през 2017г. , след като видяла изображения на самонараняване в сайта.

By Дамян Иванов

Завършил през 2016г. и започнал работа като редактор в местна медия до 2019г. Започнал работа като Главен редактор в Novinarnik.BG през 2019г. За повече информация и контакт - [email protected] За нас / ABOUT US за Novinarnik.bg може да откриете - ТУК