Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Инициативният комитет на Мая Манолова ще иска касиране на изборите. Това каза пред БНР председателят на Инициативния комитет Никола Вапцаров.

„Това е въз основа на нашата убеденост, че има манипулиране на вота, което се доказва първо с множеството сбъркани протоколи, после с множеството сигнали – над 25 сигнала за купуване на гласове, също така фактът, че социологическите агенции още от сутринта, в деня на изборите, нарушиха изборното законодателство и бълваха статистики, които бяха супер обезкуражителни и нереалистични, в това число и медии. Още от сутринта те бълваха 15-18% разлика и така се запази през целия ден, което обезкуражи много хора и манипулира реално резултата на изборите“, каза той.

Ще търсим съмишленици за касирането на изборите най-вече в обществото, заяви Вапцаров и добави: „Ще се опитаме да докажем това наше твърдение първо в съда и второ – пред гражданите“.

Според Тома Биков от ГЕРБ няма основание за касиране на вота в София.

„Мисля, че трябваше да изчакат 2-3 дни преди да правят подобни изявления, защото се вкарват в една ситуация, която е безсмислена. Госпожа Манолова постигна един добър резултат за София, като кандидат на БСП. Оттук нататък мисля, че трябва и да може приема и загубата. Тя през живота си е губила избори, така че би трябвало да е свикнала. Тепърва и ще губи според мене, защото и видях, че анонсира нещо, някакви граждански инициативи. Очаквам да направи партия.“, каза Биков по БНТ.

Снощи, след поражението си на изборите в столицата, Мая Манолова заяви: „Няма да се откажа, ще намеря начина и формата гражданската енергия да не бъде пропиляна, а да бъде фокусирана за постигането на една реална цел – промяна на модела в София и в България“. Тя допълни, че ще обяви как ще направи това, след като станат ясни окончателните резултати от вота.