fbpx

Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Полярна мечка, върху чийто гръб с черен спрей е изписано Т34, е заснета в Русия, вероятно в Чукотка, а кадрите бяха разпространени от Би Би Си.

Медиата напомня, че Т34 е името на съветски танк от времето на Втората световна война.

Експерти предупреждават, че животното вече не се слива с околната среда, а това може да му попречи да ловува.

Кадрите бяха публикувани във Фейсбук от Сергей Каври, член на Световния фонд за дивата природа (WWF), а след това споделени от местните медии. В профила на Каври хората коментират, че след като огладнее, мечката може да започне да напада и хора и да стане опасна и за тях.

Пред британската медиа екоактивистът уточни, че видеото е било разпространено в група на жители на Чукотка. Цитиран е и говорител на WWF – Русия, който казва, че изображението е доста шокиращо и най-вероятно – лоша шега.

Ученият от Института по биологични проблеми на Севера Анатолий Кочнев коментира пред Би Би Си, че е малко вероятно мечката да е била пръскана без преди това да бъде упоена – буквите са еднакви и равно изписани, което би било трудно, ако животното е в активно състояние.

Руски медии допускат, че авторите на идеята са хора, които протестират срещу прекомерното увеличение на популацията на белите мечки, които навлизали в села и градове в Арктика.

Рекламирайте в Novinarnik.BG

Изтеглете си нашето мобилно приложение за бърз достъп до най-актуалните и интересни новини. Приложението може да бъде инсталирано на Android и IOS.