Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Необясними случаи на хепатит при деца са засечени в Европа и Америка, пише Би Би Си, цитирана от Би Ти Ви.

Случаи са докладвани в Дания, Ирландия, Холандия, Испания и Съединените Щати. През изминалата седмица здравните власт на Острова също регистрираха повишение на случаите на хепатит при малки деца. Причинителят на инфекцията все още не е изяснен.

Европейският център по контрол на заболяванията не дава точна бройка за случаите в Европа. Според данни на Световната здравна организация в Ирландия те са най-малко пет, а в Испания – най-малко три. В Съединените щати само в Алабама са регистрирани девет случая на хепатит при деца на възраст от 1 до 6 години, като две от тях се нуждаят от чернодробна трансплантация.

До момента най-висок е броят във Великобритания – 74 деца са с хепатит. Според данните до момента нито един от обичайните вируси, които причиняват хепатит от А до Е не са засечени при заболелите деца. Според здравните експерти е възможно причинителят на инфекциите да е обикновеният аденовирус, който в повечето случаи е със симптоми на настинка.

Другият възможен причинител е COVID-19 и хепатитът се разглежда като евентуално усложнение на състоянието.

Хепатитът е най-просто казано възпаление на черния дроб. Обикновено се получава при вирусна инфекция, но понякога може да се случи и след употреба на наркотици, излагане на опасни химикали, както и генетична предразположеност. Има пет основни вида хепатит – А, В, С, D и E, които се причиняват от пет конкретни вируса. Някои видове хепатит протичат без никакви симптоми, докато други могат да причинят сериозни увреждания.