Не бъдете безразлични! Споделете новината:

За последната година поскъпването при яйцата е около 80%, на места дори със 100%

Тревожни данни за нелоялни търговски практики. Комисията за защита на потребителите откри 370 нарушения от извършени 350 проверки. От тях 150 са за нелоялни търговски практики, съобщава NOVA.

Най-честите нарушения, на които се натъква Комисията за защита на потребителите, са свързани с разлика между цената на щанда и на касата. Друго масово нарушение се оказва при грамажа на продуктите.

Наред със злоупотребите и понеже наближава Великден се заговори и за цената на яйцата. За последната година поскъпването при тях е около 80%, на места дори със 100%. Така в търговската мрежа цената достигна от 38 до 72 стотинки за брой. Като средно за страната е 55 ст. за яйце.

За последната година цената на яйцата във фабриката е скочила с 15 – 16 на сто.

„Цената е не повече от 35 ст. при производител в зависимост от начина на отглеждане на яйцата, но цените са 30 – 35 ст.”, обясни Иван Тодоров от Асоциацията на земеделските производители.

Покачването обясняват с по-скъпите фураж, енергоносители, горива, но и по-високите заплати.

„Проблемът не е в българския производител, ние нямаме тази възможност да спекулираме”, категоричен е Иван Ангелов, собственик на предприятие за яйца.
„Първият фактор, според мен, е нерентабилното и не достатъчно рентабилно производство, което използва повече еленергия, повече човешки труд и оттам нататък и следващите фактори са свързани с дистрибуцията на готовия продукт”, заяви Васил Симов, изпълнителен директор на Софийската стокова борса.

Ново повишение на яйцата по Великден производителите не очакват. В този магазин бройката се продава за 42 ст.

„Според мен всичко идва от производителя, доставчика и то си върви по веригата. Стараем се максимално да държим цените по-ниски, колкото е възможно”, обяснява Даниела Константинова, продавач-консултант.

След като държавата започна проверки за изкуствено завишени цени в търговската мрежа – вече има резултат. Данните на КЗП показват, че нарушенията са повече от броя на проверките.

„На всички е ясно, че някъде от производител, доставчик до магазина се случва едно необосновано завишаване на цените. При млечните продукти са най-драстични разликите”, заяви Ангел Джалев от КЗП.

Проверките в търсене на нелоялни търговски практики продължават.