Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Почивките на близо 150 хил. български туристи в Гърция може да се провалят, след като големият гръцки туроператор „Музенидис травел” обяви, че спира временно да работи.

От фирмата първоначално съобщиха, че прекратяват приемането на резервации до 26 юни, но днес срокът беше удължен до 31 юли, съобщава NOVA.

По данни на Обединение „​Бъдеще за туризма” и Българска асоциация на туристическите агенции, през „Музенидис травел” минават 70% от пътуванията на българите до южната ни съседка.

От NOVA посочват, че базираният в Солун туроператор ще се опита да осребри част от активите си и да се разплати с кредиторите си и едновременно с това ще преговаря с гръцката държава за финансова подкрепа.

„За новите обстоятелства уведомих министъра на туризма Стела Балтова, каквато бе уговорката ни. Отговорът и бе: „Не ме интересува това! Искам да намерите пари и да ги върнете на българските туроператори”, коментира Теодор Севастидис, управител и едноличен собственик на „Музенидис травел България” ЕООД.

Той поясни, че дружеството има застраховка „Отговорност на туроператора” с покритие едва 70 000 лв.

„Когато се опитах да обясня, че след като миналата година договорът ни бе едностранно прекратен и нито един български застраховател не се съгласи да ни застрахова за обичайните 250 000 лв., реакцията на министъра бе: „Защо още тогава не обявихте фалит?”, добави Севастидис.

Той посочи, че фирмата му със собствени средства е платила наново хотелското настаняване на българи в периода 18-20 юни. Под въпрос остават резервации, направени през тази година и отложени пътувания от миналата, на 983 българи, на обща стойност 200 000 евро. Останалите резервации са заявени и платени директно на компанията в Солун.

От двете български туроператорски организации информираха за проблемите на гръцкото  дружество още преди седмица.

А преди два дни служебният министър на туризма Стела Балтова коментира пред БНР, че „не става въпрос за фалит на „Музенидис травел” и българите, които почиват в Гърция, не трябва да се притесняват”.

„Ситуацията с „Музенидис травел” се оказа, че не е от вчера. Този процес с неговото състояние очевидно върви от доста време. Няма фалит и не трябва да се мисли в тази посока. Още миналата седмица, когато имахме информация за това, подготвих едно писмо до министъра на туризма на Гърция и след това разговарях по телефона с него, за да получа информация за състоянието на компанията”, посочи Балтова.

„В Гърция фирмата има застраховка, но няма гаранционен фонд. Министърът на туризма на Гърция ме увери, че всички българи, които понастоящем почиват в Гърция, не трябва да се притесняват. Те ще довършат спокойно почивката си и ще бъдат извозени до дестинацията, откъдето са дошли. Нещата са много спокойни. Непрекъснато следим ситуацията. При необходимост и това, което е възможно от наша страна, ще подходим отговорно и с адекватна реакция”, добави Балтова.

В същото време от ОБТ и БАТА, настояха за бързо отваряне на програмата за финансиране с 16,5 млн. лв. на туристическия сектор, „особено в контекста на случващото се с „Музенидис травел” и заплашиха с протест, ако това не се случи.