Не бъдете безразлични! Споделете новината:

От 1 юли 2021 г. бе въведена дългоочаканата електронна рецептурна книжка, с което отпадна издаването на хартиените рецепти за лекарствата по Здравна каса. Удобството е, че на гражданите не се налага преди това да купуват хартиена книжка, да я носят на джипито за попълване и след това да чакат в РЗОК за заверка, което се правеше еднократно. Не е необходимо и да я представят в аптеката за отпускане на необходимите им медикаменти. Електронната книжка се регистрира и попълва от личния лекар в системата, достъп до която имат и аптеките.

С въвеждането на електронните рецептурни книжки обаче улеснението е само за джипитата и фармацевтите, но частично за пациентите. За да си вземе лекарствата, пациентът или негов близък задължително трябва да посети личния си лекар ​- веднъж месечно или на 3 месеца, за да направи нова заявка за получаване, и то на същите медикаменти. Причината е, че трябва да подпише хартиен протокол, който джипито издава за отчет пред Здравната каса паралелно с електронната рецепта. Както и да заплати потребителската такса, ако по здравословни причини не е освободен от нея – левче за пенсионери и 2,90 лв. за работещи.

Иначе плюс на НЗОК е, че въведе Информационна система за eлектронно поддържане на здравни досиета за пациентите. Чрез системата се предоставя възможност и за онлайн избор на личен лекар, както и да се направи справка за извършените медицински услуги на пациента – от джипи, изследвания в лаборатория или лечение в болнично заведение, ТЕЛК, издадени направления, рецепти и др. Всеки гражданин може да разгледа личното си медицинско досие с ПИК на НАП, Уникален код за достъп или с цифров сертификат. От Здравната каса предупреждават пациентите да проверяват от време на време досиетата си. Напомнят, че чрез нея са възможни и злоупотреби от страна на недобросъвестни медици, които с цел източване на Здравната каса могат да припишат за здраво лице заболявания и лечение, които на практика нямат.