Не бъдете безразлични! Споделете новината:

София не помни отдавна такъв митинг. Имаше достатъчно хора за да обградим Народното събрание. Но на помощ на превратаджиите дойде госпожа Фандъкова, която постоянно си играеше с местата на митингите, така че или Възраждане и ВМРО или ДПС да получат удобна възможност. Няма значение, че местата са били заявени от преди доста време. Кметът на ГЕРБ служебно винаги осигуряваше медиен контрапункт. Останалото осигуриха автобусите – но пак сравнение между двата митинга не може да има. Едните са платени – идването им до София, другите дойдоха доброволно.

Това, че правителството загуби вота не е нито изненада, нито непоправима беда. Напротив.

Първо, схващането, че правителство е загубило почива върху погрешната преценка че е спечелило изборите и мандат да управлява. Това не е вярно. Още в самото начало бе ясно, че задкулисието играе с резервни коне, особено с един – ИТН. Можеше ли да не приема тази отговорност и да не състави правителство ПП?

Не можеше, особено в контекста на игрите на ИТН преди това.

То, това беше и двойната игра на Борисов и Пеевски, ако не поеме мандата – виждате ли, няма кой друг да управлява освен нас. Ако приеме, залагат мината и тя след време се взривява. Задължително. Орлин Алексиев и Пеевски са политически сиамски близнаци.

И това стана факт. Да самоубийство е за ИТН, но какво от това. Трифонов никога не е имал претенции на полето на политиката. Само на парите.

Второ, Можеше ли правителството да направи повече. Със сигурност. Но това едва ли щеше да промени моментът на истината и задействането на мината. Защото рано или късно, правителството трябваше да настъпи по-сериозно интересите им. Русия свали това правителство, в съчетание със задкулисието.

Но всяко зло за добро. Да започнем с уроците.

Потвърди се правилото – задкулисието постоянно генерира отровни двойници, по израза на Костов – изобщо четето горчивите му анализи на собствените му грешки, това е най-ценното. И сега ги има и блуждаят в политическото пространство готови да обслужат задкулисието. Стефан Янев е последния проект, но на попрището на антиевропеизма и проруските насторения станаха много – Възраждане, Янев, и ИТН /това рязко усилено националистическо говорене от лидерите им не е случайно/. Видя се че Македония е чалга в политиката, защото техният министър договоря двустранние протокол и определя българската позиция по френското предложение. Сега щели да гласуват срещу френското предложение. Демек срещу постигнатото от техния министър.-

Друг урок е, че комуникационната и коалиционна политика и практика в сегашното правителство е далеч от желаното. Няма как да спускаш решение в последния момент и партньорите да са хепи.

Добрата, в същност най-добрата новина е, че Пеевски и Борисов видяха тези хора на площада и би трябвало да знаят, че времето им е заминало. Времето при което фейк атлантисти /които обезкървиха българската армия и построиха Турски поток/ и фейк либерали /инжектирали корупцията в българския проруски модел, което го направи несъвместим и враждебен на Запада/, ще бъдат заменени от истински атлантисти /тези които не се срамуват да подкрепят НАТО и Украйна, и на истински европеисти – които няма да сключват сделки евро срещу гуверньор на БНБ, който да пази „техните“ банки.

Войната тепърва ще навлиза в по-остри фази – тази битка бе временно спечелена от Борисов и Пеевски. Очаквайте от утре да наредят на парламента да заработи като пчелички и да приема бюджет и всички закони, които им трябва за да манипулират изборите. Може и френското предложение да приемат.

Илиян Василев