Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Археолози изровиха древен оловен саркофаг под катедралата „Нотр Дам“. Откритието дава нов поглед върху история на сградата, която в момента е в процес на реконструкция след опустошителен пожар през 2019 г., предаде Ройтерс.

Катедралата, която датира от 12-и век, възложи изкопни работи вътре като предпазна мярка преди монтаж на скеле, необходимо за възстановяването на 100-метрова дървена конструкция.

Находките са „със забележително научно качество“, каза министърът на културата на Франция Розлин Башло. Тя добави, че изкопните работи са удължени до 25 март.

Мястото на разкопките е под каменист слой, датиращ от 18-и век, но някои по-ниски нива са от 14-и век и дори от началото на 13-и век, уточняват от Министерството на културата.

„Успяхме да спуснем малка камера вътре, която засне части от плат, органична материя като коса и останки от растения“, казва Кристоф Бение от Националния археологически институт на Франция.


„Фактът, че тези растения все още са там, показва, че съдържанието е отлично запазено“.

Археолозите казаха, че оловният саркофаг вероятно принадлежи на висш сановник. Те са на мнение, че може да датира от 14-и век, което, ако се потвърди, ще направи находката изключителна.

По време на разкопките бе открита и яма непосредствено под пода на катедралата, която вероятно е направена около 1230 г., по време на строежа на „Нотр Дам“ – един от най-старите образци на френската готика.

Пожарът, избухнал в катедралата през април 2019 г. шокира Франция и света. Парижани и изумени туристи плачеха, гледайки невярващи как огънят нанася огромни поражения.