Не бъдете безразлични! Споделете новината:

McDonald’s уволни главния си изпълнителен директор Стив Истърбрук, защото е имал връзка със служител на компанията, с което организацията губи своя стратег, който успя да възстанови продажбите на част от продуктите ѝ и я поведе към доставките и онлайн поръчките, пише Bloomberg.

Бордът на директорите на веригата за бързо хранене в петък е гласувал за отстраняването на 52-годишния Истърбрук, след като е разследвал връзката му, която нарушава политиките на компанията, сочи съобщение, изпратено до медиите в неделя. Политиките на McDonald’s не позволяват на главните изпълнителни директори да имат връзки с никого в компанията. Крис Кемпчински, който ръководи операциите на фирмата в САЩ, е издигнат на постовете президент и главен изпълнителен директор в момента.

“Това беше грешка”, заяви в имейл до служителите Истърбрук по повод действията си. “Като се имат предвид ценностите на компанията, съм съгласен с борда, че за мен е време да се оттегля”.

Истърбрук беше непреклонен в опитите си да привлече клиенти от новото поколение, които предпочитат да поръчват през мобилни приложения, да плащат онлайн, а храната им да бъде доставяна до дома или офиса им. За да адресира спешността на тази задача, той обвърза бонусите на директорите със скоростта на пускането на услугата за доставки и работи с доставчици като UberEats.

Стратегиите му се отплащат. Продажбите в търговските обекти, отворени от поне година, се възстановиха с предлагането на целодневна закуска. Освен това той премахна по-слабо продаващите се продукти и добави нови, предлагайки по-евтини менюта, за да привлече хората и вечер.

Стойността на акциите е скочила почти двойно, откакто Истърбрук стана главен изпълнителен директор през 2015 г.

В петък акциите приключиха търговията на цена от 193,94 долара, което дава на компанията пазарна капитализация от 147,3 млрд. долара.