Измислиха дрегер за COVID-19

Не бъдете безразлични! Споделете новината:

С ново постижение в битката с коронавируса се похвалиха от Израел, където хвърлят огромен научен и финансов ресурс срещу пандемията. Става въпрос за иновативен тест, който открива COVID-19 за 30 секунди по подобие на дрегерите за алкохол, предава „Франс прес“.

При този тест патогенът се открива при издишване на въздух от едната ноздра, докато другата остава запушена. Издишваният въздух минава през тръбичка със специален накрайник, свързана с устройство. То от своя страна се включва към смартфона и за половин минута установява дали тестът за COVID-19 е положителен или отрицателен.

Иновационното в случая е, че присъствието на патогена се открива не чрез антитела, а чрез въздуха, който издишва тестваният. Той се анализира чрез специални алгоритми, разработени от израелската компания „Наносент“ със седалище в град Мисгав в северната част на Израел.

Компанията е тествала с този метод около 1000 заразени пациенти, след което е идентифицирала специфичния мирис, характерен за носителите на заразата. Тестът е показал 85% точност при разкриването на новия патоген.

Именно надеждността на различните видове използвани тестове засега е голям проблем за медиците и специалистите. До момента нито един не дава сто процента гаранция за достоверност. За най-сигурни се смятат ПСР-тестовете, които се употребяват и в референтните лаборатории у нас.

Оставете коментар: