Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Нови подробности за измамата на годината обяви председателят на АИКБ Васил Велев. Става въпрос за „френска борса“, която оставя бизнеса без работна ръка. Най-потърпевш е туристическият бранш.

Работници заминават организирано с автобуси за Франция, там се назначават фиктивно от френска компания на минимална заплата. Но те може да се назначат и на произволна заплата, защото назначението им е фиктивно – остават само за седмица, след което се връщат в България и се регистрират в бюрата по труда. Оттам получават обезщетение за безработица на максималното за нашата страна ниво в продължение на 9 или 12 месеца в зависимост от общия стаж“, разкри детайли от измамата Васил Велев.

Подобна измама е възможна заради пролука в европейското законодателство, посочва Велев. Във Франция размерът на обезщетението се определя според размера на заплатата, която човек е получавал последния месец, докато у нас се гледат възнагражденията през последните 24 месеца преди съкращението.

Дори да бъдат назначени във Франция на минимална заплата, която е над 1700 евро, като се върнат у нас мнимите безработни и се регистрират в бюрата по труда, те автоматично получават максималното обезщетение за безработица за България. В момента то е около 1800 лв. месечно, а от следващата година ще скочи на над 2200 лв., тъй като е предвидено увеличение на максималната дневна ставка, предава NOVA.

С тази сума в джоба, безработните не искат да се хванат официално на работа, което създава проблем и за фирмите. Но хората не се отказват от още доходи и мнозина от тях се хващат на работа, но на черно. Това създава огромен проблем за фирмите, които искат да са изрядни и на светло.

Първи аларма за „френската борса“ би зам.-кметът на Разлог Христо Зайков по време на заседание на парламентарната комисия по туризъм, посветено на готовността за зимния сезон. Зайков се оплака, че местните хотелиери и търговци трудно намират работници за зимния ски сезон, защото сервитьори, камериерки, бармани и дори готвачи не искат официален трудов договор, защото получават „френските обезщетения“.

Схемата води до източване и на българския бюджет, защото не цялата сума от обезщетението се изплаща от френската социална система, част от средствата се плащат и от НОИ, казаха работодателските организации.

By Дамян Иванов

Завършил през 2016г. и започнал работа като редактор в местна медия до 2019г. Започнал работа като Главен редактор в Novinarnik.BG през 2019г. За повече информация и контакт - [email protected] За нас / ABOUT US за Novinarnik.bg може да откриете - ТУК