Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Трансплантацията е извършена от проф. Любомир Спасов в университетска болница „Лозенец“, заедно с екип от немски специалисти.

Първа белодробна трансплантация са извършили специалистите от университетската болница „Лозенец“ през изминалата нощ. Тя е направена от началника на болницата проф. Любомир Спасов, заедно с екип от немски специалисти, потвърдиха за „24 часа“ от агенция „Медицински надзор“, които отговарят за трансплантационната дейност у нас.

Самата трансплантация е успешна и пациентът, чието име се пази в тайна, в момента е в реанимация, но първите 10 до 15 дни след операцията се водят критични, тъй като грижите за трансплантирания тогава са решаващи и изискват много добре подготвен екип. Известно е, че реципиентът е 69-годишен мъж.

Донорът е 40-годишна жена от Варна, изпаднала в мозъчна смърт след тежък инсулт. Тя е била транспортирана до София, където е извършена експлантацията на органите. Черният й дроб е присаден успешно във ВМА, бъбреците са присадени на други двама нуждаещи се отново в болница „Лозенец“, а поради липса на съвместимост сърцето е изпратено за Хърватия.

By Дамян Иванов

Главен редактор – Дамян Иванов

Роден през 1998г. От град Варна. Започнал работа като редактор в местна медия от 2016 до 2019г. От 2019-та година работи като главен редактор в Novinarnik.BG

Контакти – Имейл: [email protected] Телефон: +359883494509 За нас / ABOUT US