fbpx

Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Един от основателите и главни идеолози на „Ислямска държава“ наследи Абу Бакр ал Багдади начело на джихадистката групировка. Това съобщиха източници от няколко разузнавателни служби, цитирани от в. „Гардиън“.

„Гардиън“, който цитира източници от две неназовани разузнавателни служби, написа, че организацията вече се ръководи от Амир Мохамад Абдел Рахман ал Маула ас Салби.

Произхождащ от семейство от туркменското малцинство в Ирак, той е един от малкото ръководители на „Ислямска държава“, които не са араби. Завършил е Мосулския университет.

Смята се, че е изиграл ключова роля в преследването на язидите в Ирак.

Малко след смъртта на Багдади при американска операция в края на октомври в Сирия, бе съобщено, че „Ислямска държава“ е избрала Абу Ибрахим ал Хашеми ал Кураши за нов „халиф на мюсюлманите“. Този човек обаче е непознат на анализаторите и някои дори изразиха съмнение за неговото съществуване, отбеляза Франс прес.

В началото на миналия декември пък иракската пресслужба за сигурност съобщи, че полицията е задържала бунтовник, който е заел мястото на Багдади и е бил „военен емир“ в провинция Салах ад-Дин. Бил е задържан в село Хавиджа в провинция Киркук, а името му е Абу Халдун. Боецът имал фалшив паспорт на името на Шаалян Убейд.

Преди дни френският президент Еманюел Макрон предупреди, че макар групировката „Ислямска държава“ да не разполага вече с територии под свой контрол, продължава да представлява заплаха под друга, по-прикрита и коварна форма. ИД пое отговорност за повечето терористични актове, отнели живота на повече от 230 души във Франция през 2015 и 2016 г.

Междувременно британското правителство съобщи, че Великобритания ще въведе по-строги присъди за терористи и няма да освобождава предсрочно лица, осъдени за тероризъм.

Премиерът Борис Джонсън обеща законодателни промени след нападението край Лондонския мост през ноември, в което Усман Хан, освободен предсрочно от затвора терорист, уби двама души.

„Новият законопроект ще задължи най-опасните терористи да излежават цялата си присъда. Той ще гарантира, че осъдените за най-тежки престъпления ще прекарват минимум 14 години в затвора“, съобщи в комюнике министерството на вътрешните работи.

Законопроектът за борба с тероризма ще бъде внесен скоро в парламента, където управляващите консерватори имат голямо мнозинство.

Освен това бюджетът за борба с тероризма ще достигне 906 милиона лири (1,06 милиарда евро) за периода 2020/2021 г., което е увеличение с над 100 милиона евро от предната година.

Правителството предвижда и отпускане на допълнителни 500 000 лири в помощ на жертвите на атентати.

Рекламирайте в Novinarnik.BG

Изтеглете си нашето мобилно приложение за бърз достъп до най-актуалните и интересни новини. Приложението може да бъде инсталирано на Android и IOS.