Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Утре, на 13 юни църквата празнува голям празник. Точно 40 дни след Великден честваме Възнесение Христово, известен и като Спасовден. В продължение на 40 дни след възкресението си, Христос се явявал на своите ученици, за да им разказва за Божието царство. Явявайки се на учениците си, Исус ги накарал да повярват, че той наистина е възкръснал. След своето Възнесение, той спира да се явява на учениците си.

При последната поява през учениците си, Исус ги отвел на Елеонската планина, която се намира в близост до Йерусалим. След това той вдигнал ръце към небето и изчезнал. Учениците му се поклонили пред неговата памет и отново се завърнали в Йерусалим.

Спасовден – традиции и обичаи

Този празник е известен още като деня на Спасителя. Спазват се различни църковни, както и народни обреди и ритуали. Някои от тях запазват своята актуалност и до днес. Такъв ритуал е молебенът за дъжд, както и ритуалите за предпазване от градушки. Нощта срещу Спасовден се счита за чудотворна. Вярва се, че бездетните жени, които пренощуват на ливадата, скоро след това ще заченат.

Този ритуал се спазва и от тежко болните хора. Според поверието до главата им се слага купа с вода. На сутринта, ако в купата има паднали цветчета, това означава, че болният ще оздравее. Но ако в купата няма цветчета, това е лоша поличба.

На Спасовден е забранена всяка домакинска и полска работа.

На този ден празнуват всички с имената Спас, Стас, Спасимира и производните им. Спасовското хоро, което се играе без инструментален съпровод и се огласява единствено от гласовете на момите, също е част от традициите. На този ден професионален празник имат хлебари, цветари, шофьори и хотелиери.

Празникът има особена символика и за почитането паметта на мъртвите. Според църквата на този ден те се прибират в Отвъдното, след като на Велики четвъртък са го напуснали за кратко. Задължително на Спасовден се ходи на гробищата. Жените трябва да раздадат хляб и варено жито. Тръгвайки към гробището, те трябва да оставят отворени вратите и прозорците на дома си. Но този начин душите на починалите им близки ще могат да тръгнат заедно с тях и съпровождайки ги до гробището, ще намерят отново пътя към Отвъдното.

На този ден се отслужва панихида за загиналите във войните. Тази традиция все още не е забравена в селата, в които има войнишко гробище – в Северна Добруджа и Софийско.

Трапезата на Спасовден трябва да е пищна. Неразделна част от нея са питките с шарки. Трапезата включва още обредната погача, баница със сирене, печена кокошка, пилешка супа, червено вино, пише Актуално.

By Дамян Иванов

Завършил през 2016г. и започнал работа като редактор в местна медия до 2019г. Започнал работа като Главен редактор в Novinarnik.BG през 2019г. За повече информация и контакт - [email protected] За нас / ABOUT US за Novinarnik.bg може да откриете - ТУК