Не бъдете безразлични! Споделете новината:

През настоящата 2024 година големият празник Цветница се пада на 28 април (неделя), а Лазаровден – ден преди това (на 27 април). Тези два празника винаги вървят „ръка за ръка“ в съботата и неделята, точно една седмица преди Великден. Тази година Великден се пада на 5 май (неделя)

Цветница е подвижен християнски, но и народен празник. В България е известен като Цветна неделя или Върбова неделя. Празникът се свързва с приемането на Иисус Христос в Йерусалим, където тълпата го посрещна е върбови клонки и цветя. Всъщност Цветница представлява началото на Страстната седмица, през която се припомнят последните дни от земния живот на Иисус и се почитат неговите страдания, смърт и възкресение.

На този ден в България взимаме върбови клонки, които се благославят в църквата и се окичват по вратите на домовете. Целта е да бъдат предпазени домовете от злото и болестите.

На Цветница имен ден празнуват всички хора, чиито имена са свързани с цветя.

Лазаровден или Лазарница е християнски празник, кръстен на Свети Лазар. В Новия Завет Лазар e ученик на Христос и брат на Мартa и Мария-Магдалина, кoготo Исус извежда от гроба и възвръща към живот. Според преданието Лазар живее още 30 години и умира като епископ на гр. Китон (остров Кипър). Самото име на светеца е символ на здраве и дълголетие.

На този ден се изпълняват обичаят лазаруване и поминалните обреди. Според вярванията в Североизточна България на Връбница „разпускат, пускат умрелите“ от гробовете. За да засвидетелстват почитта си към тях, устройва се Лазарската задушница. В лазаруването участват моми и момичета, които започват да се готвят още от постите

Имен ден на Лазаровден празнуват Лазар и производните имена.