Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Буквите и словото ни дават възможност да погледнем света през тях, да научим много неща и да изразим себе си. Границите на нашия език са границите на нашето мислене, защото човек мисли в думи и смисълът ще бъде заключен в тях. Това каза писателят и драматург Иво Сиромахов, цитиран от „Фокус“.

„Замяната на думите с картинки и емотикони свежда чувствата ни до не повече от пет, защото, когато нямаш словото, за да ги изразиш, и чувствата ти се опростяват и ставаш един не просто простомислещ, но и просточувстващ човек“.

По думите му, за да се съхрани ценността на думите, е добре да ги използваме смислено и да не злоупотребяваме с тяхното значение, защото „и при думите има инфлация. Когато една дума много често се върти в употреба, тя губи смисъла си, тя става куха фраза.

И най-често това се вижда в политическия език, в политическото говорене – там винаги са използват някакви фрази, които нищо не значат,“ каза той и обясни, че езикът на всеки човек е плод на това колко книги е прочел и че колкото повече четеш, толкова повече е богат речникът ти.

Любимите му български автори от XIX век са Захари Стоянов и Алеко Константинов, от ХХ век майсторите на словото Йордан Йовков и Йордан Радичков, Пейо Яворов, Димчо Дебелянов.

„От XXI век нямам любим автор, защото смятам, че качеството на литературата падна, и не само в България. Не се пишат чак толкова запомнящи се творби. Няма голям написан роман на XXI век,“ обясни той и добави, че книгите, които са белязали живота му, са много – в списъка, който е направил наскоро, е успял да ги сведе до 70.

„Аз съм много четящ човек и мога да кажа, че любимите ми книги са около 300. И това са тези, които редовно препрочитам.“

Новият му сборник „Очила и нови разкази“ излиза в допълнено издание с 13 нови разказа с романтичен и сюрреалистичен привкус, „фантасмагории в сферата на сънищата, в онези пространства, в които реалността и въображението се преплитат“.

„Второто допълнено издание на „Очила“ се случва заради това, че тия разкази развълнуваха хората и мисля че този тип вълнение и за мен е важен, защото това е едната страна на моето съзнание, на моето сърце. Това са малко като приказки за възрастни.

Всеки писател пише въз основа на собствените си преживявания и създава свят, който отразява реално съществуващи неща. Не може да направиш свят, който не си видял, не си преживял,“ обясни Иво Сиромахов.

By Дамян Иванов

Завършил през 2016г. и започнал работа като редактор в местна медия до 2019г. Започнал работа като Главен редактор в Novinarnik.BG през 2019г. За повече информация и контакт - [email protected] За нас / ABOUT US за Novinarnik.bg може да откриете - ТУК