fbpx

Зоран Заев: България не е фашизъм, а наш приятел

Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Ние нямаме споделена история. Имаме обща история. Гоце Делчев е революционер и за българите, и за македонците, който се е борил за свободата на Македония и Одринско. Наследихме време, което не беше в полза на приятелството между нас. Югославия ни разделяше. Ако не признаем слабостите на историята, не можем да градим бъдещето. Това казва премиерът на Северна Македония Зоран Заев в интервю за БГНЕС.

“Заявяваме, че нямаме териториални или малцинствени претенции, че името Северна Македония се отнася за Република Северна Македония, затова направихме предложение българските самолети да охраняват македонското небе. Затова обявихме пътна карта, за да поемем ние за себе си ангажименти, които ще имат правен ефект и ще бъдат от полза за гражданите и на Македония, и на България”, казва още Заев. Той “изпраща” послание с интервюто “не само до премиера Борисов, но и до президента Радев, до нашата сестринска партия БСП да изграждаме мостове на приятелство, да намерим начина”.

“Трябва да създадем положителна атмосфера за младите хора, за да използват това минало като трамплин за по-добро бъдеще през периода, който предстои. България не е фашизъм, България е наш приятел”. Заяв заявява още, че новите поколения не знаят цялата тази действителност, а тя трябва да ни сплотява.”И в Северна Македония, и в България това влияе на хората по един много погрешен начин. Ако някой си позволява да очерня България с ПР-публикации по света ще понесе отговорност. Това няма да го позволя. Държавата не участва в това”, зарича се той.

В интервюто Заев казва още, че изпълнението на Договора за добросъседство с България ще бъде закон и припомня, че РС Македония потвърди доверието си към България да защитава небето ни. “Имаше голям натиск от Турция и Италия. Но ние казахме: Извинете, първият ни съсед е България, затова Гърция и България ще бъдат двете държави, които ще пазят небето ни. Аз като ръководител на правителството поемам ангажимента в името на целия македонски народ прилагането на Договора да бъде за пример. На първо място, защото така ще служа най-добре на своя народ, но, разбира се, и на приятелска България. Лично аз потвърждавам нашата позиция за пълно противопоставяне на говора на омразата, който трябва да бъде прекратен незабавно”, декларира Зоран Заев. Той обеща, че активистът от ВМРО-ДПМНЕ, който запали българското знаме, ще понесе отговорност.

“Вече имаме сменени повече от 20 табели в страната, където беше записано „български фашистки окупатор“, заявява Заев.

Оставете коментар: