Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Кои са най-странните великденски обичаи по света?

Великден е един от най-важните празници в християнския календар. Различните страни и култури имат свои обичаи за отбелязването му. В повечето от тях големият празник се свързва с истински или шоколадови яйца, зайчета, агънца и пролетно време. В някои държави обаче имат алтернативни начини да отбележат възкресението на Христос. Ето някои от най-интересните и странните, представени от “Евронюз”и цитирани от 24 часа:

В Чехия и Словакия “бият” жените с камшик

Да, няма шега. В понеделника на Великден мъжете и момчетата използват върби и панделки, за да изобразят камшик, с който леко налагат жените. Защо? Смята се, че обичаят е за добро здраве и красота. Въпреки че можем да сме 99,9% сигурни, че този обред е измислен от силния пол, жените (за щастие) с удоволствие участват в него. Той има връзка и с плодовитостта и плодородието, които са сред големите теми на великденските тържества.

В Русия ядат агънца, направени от масло

В Русия великденската вечеря се сервира с масло, оформено като фигурки на агнета. Според традицията да видиш агне е щастлива поличба. Едно е сигурно – агнетата не могат да са предрешен вълк или Сатаната, защото са въплъщение на невинност и чистота и са свързани с Исус и Бог.

Дева Мария отива на джогинг в Италия

Древният град Сулмона в района на Абруцо в Южна Италия всяка година е домакин на шествието La Madonna Che Scappa (Мадоната, която бяга). Театрално представление възпроизвежда момента, когато Дева Мария за първи път вижда възкръсналия си син, след като е била свидетел на смъртта му на кръста. Католиците носят статуи на Христос, свети Петър и свети Йоан през града до черквата “Сан Фелипо Нери”. Там те съобщават добрата новина за възкресението.

Италианци тичат на площада в град Сулмона със статуята Мадоната, която бяга, на рамене на Великден.

Тютюневи дървета вместо шоколад в Папуа-Нова Гвинея

Твърди се, се затлъстяването днес е по-голям бич и причинява по-често рак, отколкото тютюнопушенето. Но едва ли точно по тази причина племена дълбоко в джунглите на Папуа-Нова Гвинея украсяват дърветата с пръчки от тютюн и цигари вместо с шоколад. Те се раздават на хората по време на празненствата след великденската служба.

Във Франция забъркват омлет

В понеделника след Великден жителите на община О в Югозападна Франция се гордеят, че приготвят най-големия омлет в света. Правят го с около 4500 яйца, които се забъркват в гигантски тиган и после омлетът се сервира на 1000 гладни местни жители. Семействата чупят яйцата по домовете си, след това се събират заедно на градския площад, за да приготвят празничния обяд.

Великденски лов на зайци в Нова Зеландия

Докато останалият свят се радва на безобидни забавления като търсенето на шоколадови яйца, новозеландците от Отаго гледат на пролетното празненство като на идеалната възможност да намалят броя на зайците, които им ядат зеленчуците. С оръжие в ръка 500 жители на града се отправят на големия великденски лов на зайци.

Шведи, облечени като великденски вещици, хранят с лакомства риби в аквариума на Стокхолм.

Има и награда за онзи, който успее да гръмне най-много дългоухи – 3500 новозеландски долара ($ 2000).

Разпъване на кръст във Филипините

Най-дълбоко вярващите последователи на Христос във Филипините и до днес по време на Страстната седмица сами се разпъват на кръста и се самобичуват. Римокатолическата църква не одобрява тази практика и прави опити да разубеди онези, които я следват, но за момента безуспешно.

В Швеция трябва да се пазите от вещиците

В понеделника след Великден малките момиченца в Швеция се маскират като вещици. Увити в парцали и стари дрехи, с изрисувани лица, с метли и медно канче в ръце, те се запътват към приятели и съседи, за да получат сладкиши.

В Нова Зеландия се гордеят с броя на отстреляните зайци.

Традицията напомня на Хелоуин. Тя обаче е основана на вярването, че вещиците се събират на магическата поляна Блекула точно преди Великден, за да кроят заговори със Сатаната.

Търкаляне на яйца в Шотландия

В Шотландия семейства и приятели декорират яйцата, отнасят ги на върха на най-близкия хълм (а там такива не липсват) и ги пускат да се търкалят надолу. Победител е онзи, чието яйце стигне най-далече, без да се счупи.

By Дамян Иванов

Завършил през 2016г. и започнал работа като редактор в местна медия до 2019г. Започнал работа като Главен редактор в Novinarnik.BG през 2019г. За повече информация и контакт - [email protected] За нас / ABOUT US за Novinarnik.bg може да откриете - ТУК