Хладилникът е незаменим домакински уред във всеки дом. Използваме го, за да поддържаме храната свежа по-дълго и докато някои продукти се променят след няколко часа, ако не е студено, други не е необходимо да седят в хладилника. Ето зеленчуците, които се държат по-добре при стайна температура, отколкото на студено!
Зеленчуци, които не се съхраняват в хладилника
Температурата в хладилника помага да се поддържа храната свежа по-дълго, но за други не е от полза. Ако варената храна, месото или млечните продукти могат да се държат само студени, някои зеленчуци се променят по-бързо в хладилника, отколкото при стайна температура. Обяснението е свързано с техния химичен състав и не трябва да са на студено, защото променят вкуса и текстурата си.
Домати
Когато са изложени на температури под 10 ° C, доматите губят аромата си. Студът засяга клетъчната структура на доматите, което влияе върху тяхната текстура и вкус. Най-добре е да ги държите на стайна температура, далеч от пряка слънчева светлина, за да запазите сладкия си аромат и сочна консистенция. Патладжанът не се побира добре в хладилника, има химичен състав, подобен на този на доматите.
Картофи
Ниските температури превръщат картофеното нишесте в захари, което може да ги направи сладки и да има неприятна текстура при готвене. В допълнение, този процес може да доведе до образуването на вредни съединения, като акриламид, когато картофите се пържат или пекат. Най-добре е да ги държите на сухо и тъмно място при стайна температура.
Лук
Независимо дали е бял, жълт или червен, лукът не трябва да се съхранява в хладилника. Студът може да накара лука да придобие мокра текстура и да започне да омеква. Лукът също има тенденция да абсорбира влагата от хладилника, което може да доведе до мухъл. Лукът трябва да се съхранява на хладно и добре проветриво място, в идеалния случай в текстилна торбичка, за да се предотврати натрупването на влага. Чесънът попада в същата категория.
Краставици
Краставиците са изключително чувствителни към студ и могат бързо да се влошат, когато се съхраняват в хладилника. При ниски температури краставиците губят хрупкавата си текстура и стават меки, претърпявайки бърз процес на дехидратация. Студът също може да ускори разлагането им, придавайки им горчив вкус. Най-добре е да ги държите на хладно и сухо място при стайна температура.
Чушки
Особено червените и жълтите не се вписват добре в хладилника. Студът влияе върху текстурата им и намалява техния сладък и свеж вкус. Както при краставиците, най-добре е да ги държите на стайна температура, на хладно и проветриво място, за да поддържате тяхното качество и аромат.
Главен редактор – Дамян Иванов
Роден през 1998г. От град Варна. Започнал работа като редактор в местна медия от 2016 до 2019г. От 2019-та година работи като главен редактор в Novinarnik.BG
Контакти –
Имейл: [email protected]
За нас / ABOUT US