Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Днес руските сили брутално обстрелваха Харков от реактивна артилерия. Това очевидно е военно престъпление, заяви украинският президент Володимир Зеленски в социалните мрежи, цитиран от Си Ен Ен, предаде bTV.

„Харков е мирен град, в него има мирни жилищни райони, няма военни съоръжения. Десетки разкази на очевидци доказват, че това не е единичен лъжлив залп, а умишлено унищожаване на хора: руснаците са знаели къде стрелят“, добави той. Зеленски допълни, че за пет дни руските сили са нанесли 56 ракетни удара и са изстреляли 113 крилати ракети по територията на Украйна.

„Определено ще има международен трибунал за това престъпление – това е нарушение на всички конвенции. Никой в света няма да ви прости, че убивате мирни украински граждани“, каза той. Украинският президент призова за „пълно затваряне на небето за руски ракети, самолети и хеликоптери“. „Държава, която извършва престъпления срещу цивилни граждани, не може да бъде член на Съвета за сигурност на ООН. За такава държава трябва да бъде затворен входът към всички пристанища, канали, летища в света. Такава държава не трябва да получава стотици милиарди за износ на енергия. Да купуваш руски стоки сега означава да плащаш за убийството на хора“, добави той.

By Дамян Иванов

Завършил през 2016г. и започнал работа като редактор в местна медия до 2019г. Започнал работа като Главен редактор в Novinarnik.BG през 2019г. За повече информация и контакт - [email protected] За нас / ABOUT US за Novinarnik.bg може да откриете - ТУК