Не бъдете безразлични! Споделете новината:

„Проблемът в настоящата ситуация е, че българската индустрия работи без да знае цената на газа, който използва.“ Това заяви за Радио Стара Загора в коментар за спрените доставки на „синьо гориво“ председателят на Петролната и газова асоциация Живодар Терзиев.

Той увери, че българският пазар на газ не е ограничен и количества има, но проблем остава липсата на яснота за стойността му. Общо 7 оферти от трима доставчици на природен газ е получил „Булгаргаз“.

Дружеството ще изчисли цената, която да поиска от КЕВР за газа през май. От своя страна регулаторът трябва да вземе решение на 10 май. Според Живодар Терзиев българската страна е трябвало да гарантира резервни доставки в случай на спиране на руския газ. „От друга страна обаче, ако руснаците не бяха спрели газа, България нямаше да може да получи и плати и двете количества“, обясни Терзиев.

„Цените на горивата в България са на високи нива от гледна точка на потребителските възможности“, призна председателят на Петролната и газова асоциация. По думите му световните пазари в последните дни бележат устойчив ръст с около 30$ дневно в стойността на дизела. Живодар Терзиев отбеляза също, че очакванията в краткосрочен план са петролът да продължи да се увеличава. Той подчерта, че влияние за това оказват и сигналите, които идват от Европейската комисия за евентуално ембарго върху руския петрол. Според Терзиев има надежда в по-дългосрочен план за успокояване на пазарите.

By Дамян Иванов

Завършил през 2016г. и започнал работа като редактор в местна медия до 2019г. Започнал работа като Главен редактор в Novinarnik.BG през 2019г. За повече информация и контакт - [email protected] За нас / ABOUT US за Novinarnik.bg може да откриете - ТУК