Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Започна сезонът на трюфелите, изкупната цена закова 80 лв./кг. Сумата беше приета противоречиво от бранша. Част от събирачите са категорични, че няма да излязат на печалба от дейността, тъй като месечното разрешително за бране на ценните мицелни е 200 лв. В момента реколтата в горите е слаба. Други техни колеги пък са оптимисти и са на мнение, че е твърде рано да се направи прогноза за евентуалните доходи от т.нар. „кулинарни диаманти“.

„Не изкупуваме трюфели без представяне на разрешително“, гласи част от уточнението на ръководителя на пункта в Стражица при телефонно обаждане за повече подробности по темата. Именно осветляването на сектора беше и причината за първи път държавата да въведе нормативни изисквания за събирачите. За спазване на реда са ангажирани служителите на Изпълнителната агенция по горите.

Разочарованието на част от представителите на бранша е свързано с откритите символични количества трюфели до средата на май.
Напомняме, че според регламента позволителното се заявява до 25-о число на предходния месец на този, в който събирачите планират да тръгнат на лов за недървесни горски продукти.

„Разрешителното струва 196 лв. В тази сума влиза 36 лв. горска такса, 30 лв. алтернативен данък, 130 лв. за здравни и социални осигуровки за 4 часа. Нека не забравяме обаче, че при брането на трюфели и гъби няма други разходи. Не поливаме, не торим, не използваме някакви химични препарати за защита на мицелните. След като компенсираме сумата за разрешително, печалбата ни е чиста. Според мен драмата идва от хората, които за първи път плащат данък и вече няма как да останат в сивия сектор“, посочи Юлиян Колев от асоциация „Горски гъби“.

По думите му през май реколтата традиционно е слаба и настоящият месец не може да бъде представителна извадка за целия сезон.
Уточни, че големите находища обичайно са през юли и август. В летните месеци е напълно възможно на ден да бъдат събирани по 3-4 килограма. По отношение на изкупната цена е категоричен, че тя също търпи промяна през сезона.

„Цената се определя според предлагането. В момента има бум на внос на трюфели от Иран. Възможно е през следващите месеци обаче реколтата в азиатската страна да намалее и следователно цената у нас да се вдигне“, коментира той.

Двуполюсните настроения в бранша предвещават протести, прогнозират част от недоволните след въвеждането на регламента.